Чи варто легалізувати цивільну зброю? Володимир Малюта про досвід США

Експертиза
03.02.2021
Чи варто легалізувати цивільну зброю? Володимир Малюта про досвід США

Вийшов нвий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ. Тема: “Цивільна зброя: час визначатись” Гість у студії: Володимир Малюта – пастор Full Gospel Christian Center, видавець найбільшого рекламно-інформаційного видання “Перспектива” у штаті Вашингтон, США.

В Україні зброя, поки що прерогатива силових структур. Чи буде вільний доступ до неї, скоро доведеться вирішити народним депутатам. У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 4335-1 «Проєкт закону про цивільну зброю та боєприпаси». А разом із ним і проект закону за №4336-1 «Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу для реалізації положень закону України «Про цивільну зброю та боєприпаси». До питання легалізації вогнепальної зброї в Україні наші законодавці звертаються не вперше.

Особливо гостро такий дискурс постав з початком воєнних дій на сході нашої країни. Коли на мирні території почали безконтрольно завозити найрізноманітніші види вогнепальної зброї. За статистикою останніх років від рук злочинців тільки на місті злочину щорічно гине щонайменше 10 тисяч наших співгромадян. Проте, за тією ж статистикою, лише 18% українців повністю підтримують ініціативу легалізації зброї в державі; 47% наших громадян однозначно проти, решта – не визначилися. У пояснювальній записці до законопроєкту за № 4336-1 ґрунтовно проаналізовано стан речей у країнах сталої демократії, де легалізація вогнепальної зброї сприяла зменшенню кількості насильницьких злочинів проти особи та злочинів проти власності. Навіть досвід пострадянських країн Балтії, Грузії та Молдови доводить, що забезпечення громадянам права на самозахист за допомогою цивільної вогнепальної зброї протягом року з моменту ухвалення відповідних законів знижує вуличну злочинність на 40–60%. На сьогодні обіг цивільної вогнепальної зброї законодавчо врегульований спеціальними законами в усій Європі та у більшості пострадянських країн, обіг короткоствольної вогнепальної зброї дозволений у більшості європейських країн, зокрема, в Естонії, Латвії, Литві, Молдові, Білорусі.

Дивіться повний випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ: “Цивільна зброя: час визначатись”

Найбільшу кількість вогнепальної зброї у світі на 100 осіб мають США – 90 одиниць. Тому аналіз доцільно почати з цієї країни. США – країна, яка досить часто асоціюється з свободою купівлі та використання зброї. До 1986 р. громадяни Сполучених Штатів Америки могли мати навіть автоматичну зброю, тобто кулемети та автомати. Потім на законодавчому рівні заборонили вільний обіг автоматичної зброї. У другій поправці Конституції США закріплено право народу мати і носити зброю, і зазначено, що це право не повинно обмежуватись. У даній країні різне законодавство щодо права купівлі, зберігання, носіння зброї в залежності від штату. У 32 штатах дозволено носити зброю з собою по вулицях. У більшості штатів ліцензія на володіння зброєю не потрібна. У деяких штатах у громадянина має бути ліцензія на володіння зброєю. В інших особа повинна отримати дозвіл на придбання, для цього треба пройти певні іспити. В окремих випадках вся зброя повинна бути зареєстрованою. Також в залежності від штату кількість одиниць зброї, якою може володіти особа є різною. На прикладі практики цієї країни доцільно зробити висновок, що запровадження регулювання обігу зброї та надання громадянам права на зброю позитивно впливає на зменшення кількості злочинів проти власності, проти громадського порядку та злочини проти життя і здоров’я особи. Основним на прикладі досвіду США є зменшення кількості насильницьких злочинів. Закріплення права на самозахист, захист членів сім’ї та майна осіб на конституційному рівні є належним забезпеченням права на безпечне життя громадян.

На даний момент в КК України передбачена кримінальна відповідальність за носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї за ст. 263, а також за незаконне виготовлення, переробку чи ремонт вогнепальної зброї за ст. 263-1. Аналізуючи позитивні наслідки впливу легалізації вогнепальної зброї на прикладі такої країни, як США можна зробити висновок, що подібна реформа в Україні призведе в більшій мірі до позитивних наслідків, ніж до негативних. До позитивних наслідків легалізації зброї можна віднести:
1) зменшення кількості різного роду злочинів, зокрема насильницьких злочинів;
2) більш безпечне перебування вдома за наявності зброї (хоча і зараз є можливість тримати вдома вогнепальну мисливську зброю);
3) забезпечення права громадян не необхідну оборону.

Вільне володіння зброєю: шлях до розгулу злочинності чи право на самозахист? Чи має місце теологічний конфлікт у володінні та користуванні зброєю християнами? Які механізми мають регламентувати цивільний обіг зброї в Україні? Чому прибічники демократичної партії США всіляко виступають за обмеження обігу цивільної вогнепальної зброї, а республіканці навпаки – свято відстоюють право користуватися зброєю для самозахисту та захисту своїх родин?

Дивіться повний випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ на каналі в YouTube. Залишайте свій коментар і підписуйтеся на оновлення!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram