В Україні розгортається найбільша енергетична криза

Експертиза
30.10.2020
В Україні розгортається найбільша енергетична криза

Українська енергетика увійшла у період кризи, яку частина експертів вважає наймасштабнішою від початку незалежності. Серед її причин називають: зменшення споживання електроенергії через економічне падіння та карантин, а також стрімке зростання сонячної та вітрової генерації, які держава проголошувала однією зі своїх стратегічних цілей, але до чого виявилася неготова. Атомна енергетика, яка є основою галузі та джерелом прибутку для держави, нині несе збитки, вимушена зменшувати потужність своїх енергоблоків, а то й зупиняти їх. Ми розбиралися в питаннях кризи на енергетичному ринку разом із Олегом Гавришем – директором Центру досліджень ПЕК.

НАЕК «Енергоатом», який об’єднує чотири українські АЕС – є донором українського бюджету і генератором понад половини обсягу електроенергії для держави. Яка, до того ж, є чи не найдешевшою на енергоринку: 56,7 копійки за кіловат-годину. Але з початку року «Енергоатом» отримав збиток 1,57 мільярда гривень, свідчить статистика підприємства.

Дивіться програму КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ за участю Олега Гавриша: “Атом, вугілля та зелень”

Експерти відмічають, що зупинка атомних блоків – це свідоме рішення в догоду певних гравців на ринку. Потужність генерації АЕС цього року впала на 50% від загально встановленої. Після зустрічі з шахтарями, президент “перейнявся” проблемою просідання вугільної галузі. На думку деяких експертів, в рішенні уряду підтримати корпорацію DTEK, убачається складова персональних домовленостей і зв’язків прем’єра Дениса Шмигаля, та і самого президента з Ринатом Ахметовим. Зменшення генерації атомних електростанцій призвело до зменшення пропозиції електроенергії на ринку, що дозволило переорієнтувати ринок на вугілля і вивести з простою вугільні шахти. До того ж уряд веде переговори з інвесторами про те, щоб вони погодилися на добровільне зниження “зеленого” тарифу, знову таки в інтересах ТЕС.

У минулому десятилітті загальний річний обсяг виробництва енергії в Україні збільшувався, також збільшувалася частка виробництва енергії на атомних електростанціях. Тобто, ядерна енергетика стала головним стабілізуючим фактором системи енергопостачання країни. Аналіз енергетичних запитів країни говорять про доцільність і необхідність розвитку в Україні ядерної енергетики. Загальна криза державного управління на енергетичному ринку призвела не тільки до зниження обсягів виробництва енергії АЕС, але і спровокувала скорочення персоналу на цих підприємствах, затримку виплат заробітної плати, страйки робітників. А також підвищення тарифу на електроенергію для населення.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram