Троянський кінь у наглядових радах. Новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ

Експертиза
29.05.2020
Троянський кінь у наглядових радах. Новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ

Хто керує долею стратегічних держпідприємств України? Це питання стало лейтмотивом нового випуску програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ руху “Всі разом!”. Гість у студії: Андрій Рибалко – аналітик Кабінету експертів. Говоримо про наглядові ради на держпідприємствах України. Чому і коли вони стали інструментом іноземного впливу на формування внутрішньої політики держави?

Чисельні українські державні підприємства останні десятиліття стали годівницею вітчизняних олігархів. Більшість компаній були збитковими і фактично працювали на інтереси конкретних фінансово-промислових груп.

У 2015 році за ініціативи тодішнього міністра економіки України Айвараса Абромавичуса розпочалася реформа корпоративного управління. Держкомпанії мали отримати політичний імунітет, а топ-менеджери повинні призначатися на ринкову зарплату через конкурс і співбесіду наглядової ради, незалежної від політиків, олігархів і їх «смотрящих». У 2016 році Верховна Рада прийняла зміни до Закону України “Про управління об’єктами державної власності”, яким передбачено можливість створення на державних підприємствах незалежних наглядових рад, які здійснювали б функції стратегічного управління.

Згідно Постанови відбір кандидатів на посаду незалежних членів наглядової ради особливо важливого для економіки підприємства здійснюється комітетом з призначення і затверджується Кабінетом міністрів України. Незалежні наглядові ради вже працюють у головних стратегічних підприємствах держави – “Нафтогаз України”, “Магістральні газопроводи України”, “Укрзалізниця”, “Укренерго”, “Укрпошта” та деяких інших. В програмі ми зупиняємося на персональному складі кожної з них. А також, говоримо про закордонний вплив та залежність української економіки від рішень іноземних амбасадорів.

“У лексиконі українця слово “незалежність” означає передусім державну самостійність від інших країн. Зараз же наглядові ради наших стратегічних підприємств незалежні, насамперед, від українських громадян. Це не лише питання економіки, це також питання національної гідності та суверенітету” – зазначив Андрій Рибалко.

Дивіться новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ: “Троянський кінь у наглядових радах”

Андрій Рибалко підготував ексклюзивне дослідження про склад наглядових рад на провідних держпідприємствах України. Результат приголомшив. Запрошуємо вас ознайомитися з цим матеріалом, який опубліковано на сайті Кабінету експертів.

НАГАДАЄМО
Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень.Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал!
Не пропустіть публікацію нових програм “КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ”!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram