Рух спротиву в окупованих містах України, розстріли людей, героїзм громадян, консолідація церков. Віктор Гудзь у Кабінет експертів

Експертиза
08.05.2024
Рух спротиву в окупованих містах України, розстріли людей, героїзм громадян, консолідація церков. Віктор Гудзь у Кабінет експертів

«Вони говорять про святу Русь і що з ними Бог, але з ними Сатана», – говорить Віктор Гудзь, доктор історичних наук, професор у програмі Кабінет експертів.

Про рух спротиву в окупованих українських територіях, розстріли людей та згуртування місцевих церков розповідає Віктор Гудзь, націоналіст, член національного проводу та мешканець Мелітополю.

«Мені відомо про понад 500 учасників руху опору у Мелітополі,  які наразі затримані», – говорить Віктор. Також розповів про організацію «Жовта стрічка». Одна з її діяльностей, це вивішування в окупованих містах українського прапору або жовтої стрічки, малюнків. Тобто української символіки. Професор додав, що згодом після «Жовтої стрічки» утворилась ще одна жіноча група під назвою «Зла мавка», яка виступає проти ґвалтування, знущань над українськими жінками в окупації.

Ведучий Руслан Кухарчук вкотре підкреслює у студії Кабінет експертів про те, що ця війна є найбільшою з часів Другої світової війни. Враховуючи це, бачимо значний відʼїзд населення з прифронтових та окупованих міст. Однак, попри це є сміливці віддані країні, що лишились та продовжують зберігати патріотизм та українську ідентичність навіть в окупованих містах. Гість Віктор Гудзь підтвердив це та розповів про власних знайомих та своїх випускників, які входять у рух спротиву. Більше інформації про це почуєте у відео.

Також з гостем поговорили про консолідацію та спротив церков у Мелітополі на початку окупації. Віктор Гудзь зазначає: «Церкви проявили себе. Утворили раду християнських церков і з перших днів війни виходили на центральну площу для молитви. Серед них і священники, і протестанти, окрім церкви московського патріархату, звісно…». Подібні загальноцерковні молитви проводились до 18 червня 2022 року. Після одного з таких молебнів окупанти почали знущатись над людьми за те, що ті брали хліб від української влади, яка на той час ще мала змогу допомагати населенню.

Детальніше про героїзм громадян, знущання над храмами і молитовними будинками Мелітополя говоримо у новому випуску. Також про російськомовних студентів у російськомовному довоєнному Мелітополі. Чи мали вони українську ідентичність? Спойлер – так. Але більше про це можете дізнатись прямо зараз у відео. Приємного перегляду!

Нагадаємо, що Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!”. Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram