Регулювання чи дерегуляція бізнесу: що потрібно Україні? Як повернути підприємців з-за кордону. Яна Матвійчук у Кабінет експертів

Експертиза
29.05.2024
Регулювання чи дерегуляція бізнесу: що потрібно Україні? Як повернути підприємців з-за кордону. Яна Матвійчук у Кабінет експертів

Український бізнес в Україні та за кордоном, як не втратити і повернути додому? Що таке регуляція і чи є їй місце в Україні? Приклад Польщі у побудові економіки. Про це у новому випуску Кабінет експертів з Яною Матвійчук.

Яна вже 20 років займається бізнесом та 10 років є економічною правозахисницею. У її креативній компанії працює 70 людей. У програмі вона розповідає про виклики побудови українського бізнесу та чому у ньому відсутнє системне мислення і тривале планування.

На початку повномасштабного вторгнення однією із задач компанії Яни Матвійчук було об’єднання малого та середнього українського бізнесу за кордоном. Для того, щоб він не загубився за межами країни. Яна говорить: «У мене є така місійна ідея, об’єднати український бізнес для того, щоб вони не забули хто вони і звідки прийшли». Додала, що має велику надію на повернення підприємців в Україну.

Також пояснила чому українська економіка, це впершу чергу про бізнес, а не державу. «Маю тверде переконання, що бізнес – це основа нашої економіки.  Це не всі, як не дивно розуміють, але зрештою, українська економіка – це бізнес. Це не держава, бо держава нічого не створює, вона тільки розподіляє. Тому для мене, як громадської активістки, важливо робити так, щоб бізнес залишався в Україні», – сказала вона.

Зокрема у студії значна частина розмови стосувалась державного регулювання – втручання держави в бізнесові й економічні процеси. А також дерегуляції, коли держава бере мінімальну участь у цих процесах. Позиція правозахисниці категорична – регуляція скоріше шкодить для держави, ніж йде на користь. У контексті цієї теми у студії виникла дискусія між Яною Матвійчук та ведучим Русланом Кухарчуком, головою руху «Всі разом!». Почути розгорнуті аргументи та приклади їх позицій можна у випуску.

На думку експерта: «Ми досі перебуваємо у стані соціалістичного втручання у економіку». Вона розповіла про дві системи завдяки яким можна управляти державою, суспільством та економікою. Мова про соціалізм та капіталізм. Різниця між ними у тому, що у соціалізмі рішення (економічні, законодавчі та інші) приймає чиновник, але відповідальності ніякої не несе. У капіталізмі ж, рішення приймає приватний інвестор, який несе відповідальність та ризикує власними коштами. Більш детально про кожну з них дивіться у новому випуску програми Кабінет експертів.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram