Проєкти для ув’язнених та специфіка “в’язничної субкультури”. В’ячеслав Когут у Кабінеті експертів

Експертиза
10.02.2023
Проєкти для ув’язнених та специфіка “в’язничної субкультури”. В’ячеслав Когут у Кабінеті експертів

У студії Кабінету експертів В’ячеслав Когут, він є пастором, голова місій служіння «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі». Має обширний досвід у своїй справі, яку любить та присвятив їй весь свій час.

Розповість про взаємодію з державними органами та як з особистого досвіду, на державному рівні організувати допомогу в’язням. Після десятків років праці, він написав книгу про капеланство у різних сферах: медичне, військове, поліцейське та тюремне капеланство, наразі перекладається українською мовою. Експерт говорить: «Ще одна субкультура – це в’язниця».  Поняття субкультура означає систему цінностей, способів поведінки і життєвих стилів певної соціальної групи, яка відрізняється від більшості в суспільстві. Тому називаючи в’язницю субкультурою, мається на увазі, що у в’язницях існує зовсім інша культура життя та людей непритаманна нам.

«Кожна людина може оступитись, але Бог завжди дає шанс», – говорить гість студії. Ув’язнених часто вважають нібито «за бортом» життя. Проте, вони ще мають можливість виправити своє існування. Адже якщо дивитись у майбутній проекції, після звільнення з в’язниці, ці ж люди можуть розвивати свою країну. Влаштовуватись на роботу та приносити користь не лише собі, а й суспільству.

Нещодавно місія В’ячеслава почала реалізовувати духовну програму – «Шлях слухача». На даний момент програма почала свою діяльність у 25 установах. На території в’язниць проводиться програма з повноцінними умовами: проектори, навчальна програма, вчителі та неформальне спілкування після занять. Після спостережень за в’язнями, що відвідували заняття, навіть адміністрація помітила зміни у підлеглих. По закінченню отримують сертифікат, який є заохоченням для початку змінення свого життя.

Також місія займається не тільки безпосередньо ув’язненими, але й їхніми дітьми. Систематично команда влаштовує табори, відвідує сирітські будинки. Вони вбачають у цьому потребу та важливість надавати якісні знання й вкладати правильні цінності, які є вічними. Адже краще вчити та наставляти дітей, ще на початку їхнього життєвого шляху. Ніж вчити вже дорослих людей у місцях позбавлення волі.

Нагадаємо, що Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!” Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram