Протезування: хто робить, скільки коштує, де взяти? Причини ампутацій. Яків Градинар у Кабінет експертів

Експертиза
14.08.2024
Протезування: хто робить, скільки коштує, де взяти? Причини ампутацій. Яків Градинар у Кабінет експертів

«За рахунок турнікетів вища кількість ампутованих. У нас зараз тільки Україна має більше ампутацій, ніж вся Європа під час Другої світової війни. Для мене це був величезний шок, але водночас я зрозумів, що якби у нас не було турнікетів, то смертей було б значно більше», – розповідає у новому відео протезист Яків Градинар.

У випуску говоримо про протезування, його вартість та лікування. Для експертної розмови покликали у студію лікаря, протезиста, співзасновника і головного лікаря Фонду Protez foundation Якова Градинара.

Він розповів, скільки нових ампутацій спричинила війна в Україні. За даними від Міністерства соціальної політики, станом на серпень 2023 року, відомо про майже 60 тисяч військових та цивільних. Всі вони звертались за допомогою з протезуванням.

Підкреслює, що водночас з розвитком і популярністю турнікетів, нам потрібно підтягнути навчання як з ними поводитись. «Як правильніше користуватись і як враховувати час, щоб розуміти, наскільки довго маємо його зажимати і коли відпускати», – говорить Градинар. Адже для нього, як протезиста, після рятування життя важливо надати якість цього життя.

Також лікар додав, що кінцівка може прожити півтори чи дві години від моменту накладання турнікету. Однак це також залежить від пори року: тепла чи холодна.

Ще один факт, який вразив Якова під час лікування і спілкування з українськими військовими – це повернення на фронт. Більшість з них, а точніше під 70%, після протезування добровільно йдуть на бойові позиції для захисту нашої країни.

Окрім того, протезист розповів, що протез нижче коліна коштує до п’яти тисяч доларів. Яка вартість протезів вище коліна та інших кінцівок – дивіться у відео.

Також у випуску говоримо про українське технічне виробництво протезів. Тривалість підготовки перед  встановленням протезу і чи фінансує Україна протезування військових?

Нагадаємо, що Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!”. Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram