Протезування військових. Як це відбувається зараз? | Юрій Арошідзе #КЕ

Експертиза
29.11.2023
Протезування військових. Як це відбувається зараз? | Юрій Арошідзе #КЕ

«Я бачу велику кількість військових, які отримали протез, але просять перепротезувати їх», – зауважив Юрій Арошідзе у програмі Кабінет експертів.

У студії говорили про протези, життя військових та що відбувається у сфері протезування на рівні державних програм в Україні. Гість – Юрій Арошідзе, співзасновник і президент фонду Protez Foundation.

Він розповідає, що на початку війни знайшлось багато небайдужих людей, що приєднались до процесу допомоги захисникам. Крок за кроком проєкт виріс у найбільший недержавний майданчик для протезування українських військових.

Розповів про власну клініку фонду Protez Foundation, яка протезує бійців у Сполучених Штатах. У ній з військовими працюють команди лікарів, постійних волонтерів для прибирання, транспорту, приготування їжі та багато іншого. Згодом подібну клініку відкрили на Закарпатті у Сваляві.

Також пояснив як створюються елементи протезу, які фонд виготовляє з карбону прямо у клініці. Безпосередньо, під замір кожного пацієнта індивідуально задля вироблення необхідних елементів особисто для нього.

Ведучий Руслан Кухарчук запитав, де фонд бере кошти на протези, гість говорить: «Ми не отримуємо фінансування ні від української держави, ні від іноземних держав. Тобто, це все на волонтерських засадах. Просто є люди, які готові підтримувати та допомагати. – Юрій дадає, – по-перше, система державного протезування повинна бути налаштована так, щоб оплачувалась вартість якісного протезу. По-друге, повинен бути попит і відповідний державний орган, що буде цим опікуватись».

Чому це важливо? Президент фонду говорить, що саме хороший протез забезпечить розвиток суспільства далі. Адже якісний протез допоможе людині йти на роботу, на службу і просто продуктивно жити далі. В той час як неякісний – буде тільки погіршувати моральний і психологічний стан людини, і як наслідок впливаючи на суспільство.

Дивіться новий випуск про протезування та державну програму підтримки військових з президентом Юрієм Арошідзе:

Нагадаємо, що Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!”.  Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram