Європейські праві політичні сили: факти і коментарі

Експертиза
13.01.2021
Європейські праві політичні сили: факти і коментарі

Вийшов новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ. Тема: “Правий поворот в Європі” Гість у студії: Ярослав Божко, голова Центру політичних студій “Доктрина”. Ведучий: Руслан Кухарчук, голова руху “Всі разом!”

В європейських країнах завжди були присутні політичні сили, які були налаштовані скептично по відношенню до Європейського союзу. Наявність у країні 15-20% «євроскептиків» вважається нормою. Але така кількість скептично налаштованих людей вже є сигналом того, що наднаціональні органи проводять неправильну політику. Останні кілька років аналітики відзначають помітне зміцнення політичних позицій націоналістів і євроскептиків.

Політичний зсув Європи у правий бік пояснюється низкою причин. Протягом останніх років відзначається, що політичні еліти європейських держав не справляються з глобальним політичним і економічним регулюванням. Цьому свідчать політичні кризи в Європі, невдоволення людей зниженням рівня життя, посилення соціальної і економічної нерівності, наступ на традиційні цінності. Саме тому незадоволене європейське населення стало звертати свої погляди до альтернативних неолібералізму політичних рухів, які формують протестні рухи.

Польща
На парламентських виборах в Польщі виграла національно – консервативна партія «Право і справедливість», набравши 39% голосів. Згодом голова партії Ярослав Качинський посилив контроль уряду за діяльністю ЗМІ, обмежив проведення мітингів і виступив за незалежність національної судової влади. У відповідь на це на адресу Польщі пішла критика ЄС щодо порушення демократичних цінностей і норм.

Німеччина
У Німеччині вперше за більш ніж 60 років в парламент пройшла правопопулістська партія “Альтернатива для Німеччини”, яка була сформована в 2013 році, як протестний рух, що виступає проти політики ЄС щодо євро. Партія посіла третє місце на виборах в парламент Німеччини, набравши 13% голосів. У 2015 році з притоком біженців з Близького Сходу і Африки, партія стала набирати популярність. Це відбувалося за рахунок критики на адресу уряду Німеччини і ЄС, звинувачуючи національні уряди і структури ЄС в неефективності. У своїх передвиборних виступах політики висловлювалися проти мусульманського населення і говорили про те, що біженці створюють великі проблеми в країні.

Дивіться повний випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ: “Правий поворот Європи”

Франція
Консервативна націоналістична партія «Національний фронт», заснована в 1972 році, використовує популістську риторику для просування своїх анти-мігрантських і анти-європейських позицій. Під час президентських виборів у 2017 році глава партії Марін Ле Пен у своїй передвиборчій кампанії виступала з заявами про те, що глобалізація і ісламізм негативно позначаються на Франції. Марін Ле Пен дійшла до другого туру, склавши жорстку конкуренцію Еммануелю Макрону, але президентом був обраний саме ліберал Макрон.

Чи є праві політичні рухи національно-патріотичними? Ні. Історичний європейський контекст свідчить про те, що праві не обов’язково є такими за визначенням.

Чи дорівнює “правість” консервативним християнським поглядам? У визначенні так, але на сучасному етапі, практика показує, що християнські цінності залишаються лише гаслами. Проте існують приклади країн, де зберігається консервативний порядок денний у внурішній та зовнішній політиці (Польща, Литва тощо).

За які кошти існує європейський правий рух? Кожна партія, коли створюється, не ставить собі за мету отримати якесь іноземне фінансування. Частіше утворення політичних угрупувань відбувається з орієнтацією на бізнесові кола чи окремі політичні особистості. І вже після того, коли цією політичною силою досягається певний рівень впливу – до неї починають надходити додаткове фінансування з-за кордону.

Які політичні сили підтримують Україну у Європейському парламенті? Правоцентристи – “Народна партія” та консерватори-реформисти. Так само країни, де реалізовується консервативна політика, підтримують своїм голосуванням у міжнародних європейських інституціях та захищають там український порядок денний. Тому Україні вигідно вибудовувати співпрацю саме з цими політичними силами.

Щоб отримати повну і вичерпну відповідь на ці та інші питання – дивіться нову програму КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ: “Європейські праві політичні сили: факти і коментарі”.

Незважаючи на тенденцію зростання впливу правих сил в Європі, говорити про «правий поворот» ще зарано. Звичайно, експерти відзначають, що число країн, в яких праві партії отримують все більше місць в парламентах, з кожним роком зростає. Однак, необхідно брати до уваги той факт, що такий тренд властивий тим державам, які безпосередньо страждають від постійного припливу біженців і мігрантів: Франція, Німеччина, Греція. Проте, навіть в даних країнах продовжують лідирувати ліберально-демократичні сили. Ще одна причина, по якій сьогодні не доводиться говорити про «правий поворот» Європи – зміна самого співвідношення «правий – лівий», тобто відбувається поділ всередині партій, як наприклад у Франції. Так, партія «Національний фронт» поєднує в собі праві, традиціоналістські принципи з соціальними ідеями в економіці.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал!
Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram