Подорожчання цибулі, посівна та умови фермерства під час війни. Адам Мельник у Кабінеті експертів

Експертиза
29.03.2023
Подорожчання цибулі, посівна та умови фермерства під час війни. Адам Мельник у Кабінеті експертів

Адам Мефодійович Мельник – фермер, підприємець у студії Кабінету експертів. Говоримо про фермерське господарство у довоєнні роки та яким воно стало зараз. Що стало справжнім викликом для фермерів, підприємців. В особливості топ-темою випуску стала – цибуля, точніше її подорожчання.

Овочі вирощував у Миколаївській області, має там власне підприємство. Відколи почалось повномасштабне вторгнення, наслідки торкнулися й підприємства Адама Мельника. Він розповів, що під час окупації не змогли взяти з собою навіть ні одної цибулі, яку посіяли ще завчасно.

Вартість цибулі в Україні зросла й продовжує далі зростати, поки що приблизно до 90 грн. Мабуть, ніколи раніше цибуля не мала таку вартість. Викликано це дефіцитом, що стався внаслідок війни. Адже у мирні часи Україна мала великий ресурс, тобто південні землі. Проте на сьогодні статистика показує, що проблеми з урожаєм цибулі є не тільки в Україні, а по всій Європі. Адам Мефодійович зазначає, що якби не війна, українські землі могли б забезпечити всю Європу.

«Це такий продукт, що любить сонце та воду», – зазначає гість. По всій Україні люди зрощують цибулю. Проте цікавий факт, що Миколаївщина та Херсонщина вирощують цибулю, яка здатна пережити зиму та на весну залишатися у нормальному стані. У інших регіонах є проблеми з тривалим терміном зберігання. Експерт Адам Мельник у випуску Кабінету експертів підтверджує: «Наприклад, сьогодні Вінниччина не може повторити Херсонщину чи Миколаївщину».

Переглядайте новий випуск Кабінету експертів на актуальну тему сьогодення. У кінці відео гість Адам Мельник має для глядачів прогнозування щодо наступного року посівної цибулі. Що чекає і як потрібно діяти, аби уникнути дефіциту.

Телеграм-канал ведучого програми: https://t.me/ruslanstory

Нагадаємо, що Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!” Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Всі разом!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram