Олександра Шрамова гучно заявила про необхідність визнання прав ненароджених дітей

Експертиза
20.08.2020
Олександра Шрамова гучно заявила про необхідність визнання прав ненароджених дітей

Олександра Шрамова, аспірантка КНУ ім. Т.Шевченка, докторантка Страсбурзького університету, голова ГО “Захист прав дітей до народження” в ексклюзивному інтерв’ю для Кабінету експертів зазаначила, що права ненароджених дітей в Україні потребують негайного захисту. Існує низка скандальних випадків, коли в наслідок переривання вагітності після 12 тижня – жінку притягнули до відповідальності не за вбивство своєї дитини, а за хабар лікарю. Чимало свідчень розказують про антигуманне ставлення лікарів до фетальних матеріалів померлих під час пологів дітей чи абортованих плодів. Більше того, експерт навела приклад судового процесу у справі жінки, яка в наслідок побиття втратила дитину. При цьому суд виніс вирок винуватцю не за вбивство дитини, а за нанесення тяжких тілесних побоїв. Далі пряма мова Олександри Шрамової:

“Вагітна жінка втручаєтья у бійку. Отримує удар у живіт. Від нанесених побоїв у неї починаються передчасні пологи. У лікарні їй роблять кесарів розтин. Дитина народжується живою. Наголошую на цьому – це дійсно важливо з юридичної точки зору. Живе дитинка біля доби і помирає. Смерть наступила внаслідок отриманих травм ще утробі мами. Цей причинно-наслідковий зв’язок був доведений. Жінка стверджувала, що це вбивство її дитини. Але суд не зміг визнати це, бо у кримінальному праві зазначено, що життя людини починається в момент фізіологічних пологів. Враховуючи те, що удар було нанесено до фізіологічних пологів – відповідно ніякої людини немає і її вбивства також.  Суд визначив міру покарання людині, за нанесення тяжких тілесних ушкоджень жінці”. 

Експерт наголосила, що вважати початком людського життя фізіологічні пологи жінки – є абсурдним. Концепція прав людини виникла з усвідомлення її природніх прав. Дитина на пренатальній стадії свого розвитку – є людиною. Це очевидний факт, який неоспорюються ніде. Початок життя дитини відбувається в момент зачаття. Людина – є, але закріплених юридично прав у неї немає. Тому в різних країнах ставлення до абортів залежить від їхнього ставлення до природніх прав ненародженої дитини. Ліволіберальний контекст поширює маніпулятивні твердження про те, що ненароджена дитина – є частиною тіла його матері. Звідси, вимальовується хибне твердження про те, що у жінки є право вирішити: чи дати життя цій дитині в народженні або зробити аборт.

“Це офіційна доктрина. Вона стверджує, що життя людини починається виключно в момент фізіологічних пологів. Але в чому різниця? Дитина за хвилину до народження та хвилиною після – це таж сама людина?! Таке українське законодавство”, – додає Олександра Шрамова.

В Україні переглядається Національна стратегія у сфері прав людини до 2023 року. Багато неурядових організацій звернулися до уряду з вимогою імплементувати позицію про забезпечення правового захисту дитини на пренатальній стадії розвитку. Рух “Всі разом!” приєднується до голосу здорового глузду і захисту прав ненароджених дітей.

 

Дивіться випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ за участю Олександри Шрамової: “Права ненародженої Людини”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram