Окупація Херсона: розстріл у Бузковому парку, мовчання влади, ждуни “русского міра”

Експертиза
25.10.2023
Окупація Херсона: розстріл у Бузковому парку, мовчання влади, ждуни “русского міра”

«Я побачив, що люди спиляли дерева, повалили їх на дорозі, щоб ускладнити дорогу російським військам. Я запитав, хто тут координатор, а мені відповіли, що тут нікого немає. Лише якийсь хлопець був з автоматом. Тобто, місто боронили цивільні, ніякої координації від місцевої влади не було», – розповідає журналіст та херсонець Костянтин Риженко.

У програмі Кабінет експертів цього разу говоримо про Херсон. А саме про цілу серію подій у місті на початку повномасштабного вторгнення та впродовж окупації. Як реагувала та діяла міська влада, цивільні та інші повноважні особи. Про все це у новому випуску з гостем Костянтином Риженко, журналістом з Херсона, який провів в окупації півроку.

Журналіст ділиться тим, що бачив на особисті очі під час окупації міста, а також яким був його досвід комунікації з державними органами.

«Головна цивільна проблема так званої «здачі півдня» – це те, що вся влада регіону мовчала. Не надавала людям жодного розуміння що відбувається, кудись їхати чи ні, йти в підвал чи не йти, чинити опір чи не чинити. Всі вони зникли. Лише через 50 днів з’являється голова ОДА і каже, що створив “партизанський загін”. Це було дуже смішно», – говорить Костянтин.

Згадали також про міського голову Херсона Ігоря Колихаєва, який просив голову ОДА(ОВА) підписати документ про «необхідні військові витрати». Як зазначив гість випуску, документ датований орієнтовно 9 або 13 березня. У ньому зазначено про 350 мільйонів на бюджет міста, проте які саме витрати там згадані?

Журналіст зауважує, що люди які складали даний документ вже були в окупації. Однак у перелік витрат вписали 12 мільйонів на квіти і щось аналогічне на ремонт доріг. «Тобто це викликає питання, адже у місті на той час вже йшла повноцінна війна, де гинуть люди, звучать вибухи та постріли», – сказав журналіст.

У новому випуску програми Костянтин Риженко розповідає про «аномальне» зникнення мера Колихаєва, оточення Херсона, добровольців та порожній військкомат. Чи були серед міської влади ждуни «русского міра»? Більше дивіться у відео.

Дивіться випуск:

 

Нагадаємо, що Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!”.  Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram