(Не) вакциновані – право на працю. Леся Бурчак в програмі КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ

Експертиза
22.09.2021
(Не) вакциновані – право на працю. Леся Бурчак в програмі КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ

Сьогодні в Україні триває активний етап вакцинації населення від Covid 19. Держава створює таку систему, щоб вакцинуватися можна було максимально просто і зручно. Водночас, налякані учителі, викладачі та держслужбовці – для них МОЗ хоче зробити цю вакцинацію обов’язковою. Шириться інформація, що 80% педагогів повинні бути привиті, інакше навчальний заклад не функціонуватиме офлайн. А як визначити хто потрапить в інші 20%? У програмі «Кабінет експертів» юрист і адвокат Леся Бурчак розповідає, що говорить про примусову вакцинацію Конституція України та Закон.

Вакцинація від Covid 19 не є обов’язковою в Україні. Але тут є ще одне питання: чи впливає невакцинованість особи на виконання нею трудових обов’язків і відносин з роботодавцем? Кодекс законів про працю в Україні забезпечує дотримання роботодавцем недискримінації по будь-яких ознаках осіб, які прийняті до цього на роботу. Це означає і ознака «вакцинований-невакцинований».

У світі є країни чи регіони, де вакцинація від Covid 19 є законодавчо для усього населення обов’язковою. Це, наприклад, Туркменістан. Є регіональна обов’язкова вакцинація, наприклад, Росія, Індія. Є ще країни, які ввели для себе обов’язкову вакцинацію, але тільки для певних категорій громадян – медперсоналу, працівників освіти. І там наразі відбуваються протестні заходи.

Обов’язкові щеплення визначені законодавством в Україні також. Наприклад, якщо працівник тубдиспансеру не хоче вакцинуватися від туберкульозу, його можуть звільнити. І по закону це буде правильно. Але щеплення від Covid 19 не визнано обов’язковим в Україні і в більшості країн.

Чи є тут конфлікт між особистим життям людини та невтручанням в тіло людини без її згоди? Чи не відбувається тут порушення прав людини на природне право, коли забороняються певні професії без вакцинації?  Чи це така об’єктивна соціальна дійсність, з якою нам треба змиритися, і ми про свої права маємо забути в інтересах інших? На конкретних прикладах та заявах чиновників Леся Бурчак дає відповіді на ці та інші питання. Звісно, масковий режим вона коментує також. І зазначає хто приймає рішення про обов’язковість щеплення в країні чи регіоні.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал!

Будьте завжди в курсі!

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram