Мобілізація, штрафи від ТЦК, виїзд за кордон, відстрочка і ВЛК. Ростислав Кравець у Кабінет експертів

Експертиза
21.08.2024
Мобілізація, штрафи від ТЦК, виїзд за кордон, відстрочка і ВЛК. Ростислав Кравець у Кабінет експертів

«Для того, щоб служити у Збройних силах потрібно цю довіру ще заслужити, щоб тебе взяли на фронт.  До цього питання (мобілізації – ред) потрібно підходити так, і лише тоді у суспільстві зміниться відношення і сприйняття», – сказав гість у новому випуску програми Кабінет експертів.

У студії програми Ростислав Кравець – адвокат, голова адвокатського об’єднання «Кравець і Партнери». На сьогодні в українському ютубі він є найпопулярнішим спеціалістом з адвокатського консультування по питаннях мобілізації.

Під час бесіди проаналізували процес мобілізації, виконання і перевищення своїх обов’язків ТЦК. Також оновлення даних, штрафи й умови перетину кордону. На початку ведучий Руслан Кухарчук оголосив дисклеймер даного випуску: в контексті широкомасштабної війни в Україні, ми не можемо обійтись без мобілізації, в тому числі примусової.

Водночас адвокат Кравець наголосив, що розмова піде саме про виконання Закону та зобов’язання відповідних структур робити свою роботу якісно. Також нести відповідальність, тобто покарання за невиконання цієї роботи.

Як зазначив Ростислав, оновлювати дані військовозобов’язані повинні у ТЦК, ЦНАПі або електронному кабінеті. Проте, кабінету досі немає, і це вже питання до відповідних органів. В свою чергу, мобільний додаток «Резерв+», на його думку, ненадійний ресурс, завдяки якому уповноважені особи лише перекидають свою відповідальність на комп’ютер.

Щодо штрафів за неоновлення військово-облікових даних (Порушення прав військового обліку) експерт розповідає, що наразі вони виписуються співробітниками ТЦК, які мають на це уповноваження. Також згадали про паперові документи, які після прийняття Постанови Кабінету міністрів України стали менш важливими, ніж електронні. Тобто, маючи на руках паперові документи, наприклад відстрочку, результати військово-лікарської комісії (ВЛК), цього буде недостатньо, якщо у електронний реєстр їх не було внесено.

Зважаючи на той стан мобілізації в якому вона є наразі, гість випуску дав їй такий термін «дика мобілізація». «Це коли людей хапають на вулиці. А чому і навіщо? Чому б не налагодити військовий облік належним чином? Адже це все наносить шкоду не лише нашій обороноздатності, а й економіці також. Без міцного тилу, не буде і фронту», – зазначив адвокат.

Також підкреслив, що він не займається «відмазюванням» чи допомогою з ухиленням мобілізації. Його позиція полягає у дотриманні Закону та налагодженні даного процесу у відповідних органах. Тоді ймовірно мобілізація та комплектування буде продуктивнішим.

Детальніше у  новому випуску програми ви дізнаєтесь, що робити і куди звертатись, якщо ви не згодні з висновком ВЛК? Чи дозволено співробітникам ТЦК застосовувати фізичну силу до чоловіків на вулиці? Також про перетин кордону й кому дозволено не оновлювати дані. Про це все говоримо з адвокатом Ростиславом Кравцем.

Нагадаємо, що Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!”. Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram