Кому невигідні “Основи сім’ї” в школі? Новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ

Експертиза
13.05.2020
Кому невигідні “Основи сім’ї” в школі? Новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ

Сьогодні вийшов новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ руху “Всі разом!” Говорили про те, кого і чому не влаштовує шкільний курс “Основи сім’ї”? Чому навколо нього точиться боротьба протягом року, проваджується ціла інформаційна анти кампанія зі всіма її складовими? Гостем в студії був Адріан Буковинський, резидент Кабінету експертів, голова БФ “Сім’я” – автор та ідейний натхненник цього освітнього навчально-методичного комплексу.

Останні місяці громадськість була збурена діями МОН щодо призупинення грифу освітньої програми для 10-11 класів “Основи сім’ї”. Підставою для цього стала оцінка курсу від 4 громадян, яку прийняли у якості “антидискримінаційна експертиза”. У 132 школах відмінене викладання програми. Паралельно у ЗМІ з’явилась низка компрометуючих публікацій з викривленою інформацією, де абсолютна більшість тез вирвана із контексту.Інформація про те, що МОН прийняло на розгляд висновки незалежних експертів, що провели антидискримінаційну експертизу, не передбачену законодавством, і що це може вплинути на подальше впровадження програми “Основи сім’ї” в школах, сколихнуло громадськість.

Навчально-методичний комплекс «Основи сім’ї» є однією з відповідей на суспільні виклики, що склалися у державі на сьогодні. За останні роки соціально-економічне, моральне становище сім’ї в Україні значно погіршилося, що призвело до таких явищ як невиконання батьківських обов’язків, збільшення кількості розлучень, неповних сімей, масового поширення соціального сирітства. Понад 130 шкіл відповідно до волевиявлення батьків розпочали викладати програму «Основи сім’ї». Актуальність програми підтверджують у своїх письмових відгуках усі педагоги, які пройшли відповідне навчання.

Попри це зацікавленими особами з листопада 2019 р. розпочато брутальну кампанію з дискредитації програми «Основи сім’Ї». Офіційним предметом розгляду питання щодо програми «Основи сім’ї» стали три експертні висновки за підписами чотирьох науковців, які офіційно були розглянуті МОН відповідно до Закону України «Про звернення громадян», але які, до ухвалення будь-якого рішення Науково-методичною радою з питань освіти, послужили підставою для призупинення дії вищезазначеного грифу МОН стосовно вказаної програми. Як тільки 30 квітня 2020 року Інститут модернізації освіти листом повідомив А.Буковинського, що відновлено схвалення (еквівалент грифу для варіативних курсів) курсу «Основи сім’ї», і вона після перевидання може знову викладатися, то атака опонентів не забарилася. Проти курсу “Основи сім’ї” виступило з листом кількадесят батьків та стільки ж активістів різних ліберальних організацій. Загалом менше 100 чоловік. Разом з тим на підтримку виступило майже в 100 раз більше людей – близько 10 000, які надіслали майже 96 групових звернень.

Про фейки і правду навколо шкільного курсу “Основи сім’ї” говоримо з Адріаном Буковинським. Дивіться новий вупуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ, коментуйте та поширюйте далі.

Читайте також: Міносвіти нарешті діє по закону: відновлено курс «Основи сім’ї»

ПІСЛЯМОВА
Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень.Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал!
Не пропустіть публікацію нових програм КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram