Ключ до ідентичності Донбасу. Чи варто Україні будувати нову стратегію?

Експертиза
30.09.2020
Ключ до ідентичності Донбасу. Чи варто Україні будувати нову стратегію?

Окупаційна адміністрація окремих районів Донецької та Луганської областей заходилася формувати нову ідентичність місцевого населення, стверджують українські експерти і урядовці. В такий спосіб Росія створює ґрунт для довгострокового домінування в регіоні через засоби впливу на населення окупованих територій. Зважаючи на ризики форсованої реінтеграції та перетворення теми Донбасу в Україні на російську «м’яку силу», постала необхідність глибшого усвідомлення цих загроз.

З цією метою, ми запросили в Кабінет експертів Ярослава Божка – директора Центру політичних студій “Доктрина”, щоб обговорити проблему інтеграції окупованих територій та формування ідентичності місцевого населення.

Дивіться програму КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ на тему: “Геополітичні війни навколо України”:

“Формування донбаської ідентичності ще не на ґрунті української чи російської, а саме – пролетарської, шахтарської… Це дійсно те, чим відрізняється цей край від решти України. Там високий рівень урбанізації і в 90-х роках там сталася така собі соціальна катастрофа, коли людям стало ніде працювати. Донбас взагалі формувався на межі між Росією і Україною і остаточний вибір націдентичності там цілий час відсовувався в часі. І тут раптом сталося так, що Україна взагалі почала асоціюватися з ненайкращими часами, коли заводи і шахти, навколо яких створювалися міста, раптом закрилися. Тому питання російськості Донбасу є другорядне, ніж питання соціальної марґіналізації, що настала під час трансформування України до більш ринкової моделі, чого уникнути не було можливо взагалі ніяк. У війнах за ідентичність між націями, кордони яких вже склалися, такі прикордонні індустріальні регіони мають дуже велике значення. Наприклад, у Польщі така собі заготовка до подібного конфлікту – це Сілезький регіон. Там існує ця фронтирна ідентичність, яка одночасно і німецька, і польська. Це шахтарський регіон і, як всі індустріальні регіони в Європі в ХХ-ХХІ столітті, занепадає. Там з’являється соціальна марґіналізація, на ґрунті якої опонентами польської держави може бути розвинене щось дуже подібне за сценарієм з ДНР/ЛНР”, – говорить Ярослав Божко, директор Центру політичних студій “Доктрина”.

Розбудова стратегії реінтеграції Донбасу на збереженні світогляду Радянського Союзу неможливо. Але замінити цей укорінений в цьому регіоні світогляд наразі майже нічим. На часі розробка і впровадження перспективного світогляду нової України, який би був скерований у майбутнє, а не в минуле, і став привабливіший для молоді Донбасу, ніж те, що йому здатна запропонувати Росія.

Підписуйтеся на канал Кабінет експертів!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram