Канабісна омана легалайзу

Експертиза
16.09.2020
Канабісна омана легалайзу

Вийшов новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ. Тема: “Канабісна омана легалайзу”. Експерт в студії: Роман Ступницький, член правління ГО «Рух протидії наркоманії та наркокорупції» . Разом аналізуємо ініціативи канабісного легалайзу і визначаємо наслідки такого рішення для суспільства.

Останнім часом зростає інтерес суспільства до всеохоплюючої декриміналізації марихуани. Бажання легалізувати її використання в Україні має свою історію, яка сягає 2008 року, коли відбулися перші заклики до цього. Справжньою метою цієї ініціативи — є бажання ввести в обіг продукти з марихуани для широкого доступу. Але що це: щире піклування про здоров’я громадян, забезпечення природнього права людини, політичний чи економічний проект на життях людей?

Марихуана, коноплі, шишки, трава, ґанджа, план, анаша – це все назви однієї з найпоширеніших наркотичних рослин 20 сторіччя – канабісу. Кожний 8 з 10 наркозалежних починали вживати наркотичні речовини саме з марихуани. Вона викликає стійку фізіологічну та психологічну залежність у людини.

Через популяризацію конопель, сьогодні в Україні створюється попит на начебто панацейні ліки, до яких українці не мають доступу в сіучасних реаліях. Розгледіти справжі мотиви легалізації конопель не важко. За бажанням окремих фармкампаній отримати велику долю на ринку відкриваючи новий напрям фарміндустрії — нівелюється значення вітчизняних наукових досліджень, проведення широкого дискурсу серед лікарів та громадськості. Ця прогалина суттєва, бо суспільство не готово до легалізації марихуани в Україні. Не маючи результатів наукових досліджень, ми не можемо прогнозувати, який наслідок в українських реаліях призведе це для майбутнього.

Читайте також: “Легалайз канабісу: про що говорять експерти”

Минулого року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №10313 від 20.05.19 щодо забезпечення фундаментального права особи на життя. Цей документ закладає підвалини для цілої галузі — культивації медичного канабісу, виготовлення препаратів тощо. Автори законопроєкту пропонують дозволити вирощувати т.з. «технічні» сорти канабісу усім, в т.ч. підприємцям. Також їм планують надати право виготовляти медичні препарати та проводити дослідження. Хворим, на підставі медичного висновку, дозволятимуть вирощувати до 4 рослин «технічного» або «медичного» канабісу. Контролюючі функції покладатимуться на Національну поліцію України. У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що Україна зі своїми грунтами — є ідеальним місцем для вирощування конопель. В програмі аналізуємо положення цього законопроекту, визначаючи його доленосне значення для здоров’я українців.

В Україні почало формуватися сильне фінансово-політичне лоббі, що поєднує фармацевтичні кампанії, які мають на меті виключно отримання прибутку без урахування соціальних наслідків. Є очевидним, що ті загрози, які виникнуть при легалізації рослин канабісу, перевищуть суспільну значущу користь. Тому внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, до Кримінального кодексу України та інших документів. Посилання на право людини на життя у назві та в пояснювальній записці до законопроекту, спрямованого на легалізацію, культивування та обіг наркотичних засобів, видається блюзнірством. На наше глибоке переконання, вищевказаний законопроект у випадку його ухвалення призведе до стрімкого зростання і поширення наркоманії в суспільстві, зокрема у молодіжному середовищі. Доступність коноплі та продуктів з неї, зростання прибутків наркоторговців приведе до вкрай негативних наслідків для всього українського суспільства.

Читайте: “У Кабінеті експертів обговорили законопроект про легалізацію марихуани в Україні”
А також: “Канабіс в закон – людей на цвинтар!”. Матеріал Елеонори Дібрівної.

Є авторитетні дані, зокрема інформація, наведена у Звіті Європейського центру моніторингу наркотиків та наркоманії у грудні 2018 року, що свідчать про недостатність доказової бази щодо ефективності та безпеки застосування препаратів на основі конопель і канабіноїдів у терапії вказаних захворювань. Грунтуючись на принципах доказової медицини і пріоритетності збереження здоров’я громадян, питання доцільності/недоцільності медичного застосування канабісу має вирішуватися не в політичній або емоційній, а у суто професійній площині. В рамках цього, можна закликати Міністерство охорони здоров’я України ініціювати проведення ґрунтовного дослідження можливостей застосування препаратів на основі конопель та канабіноїдів у медичній практиці. В програмі говоримо про стратегію протидії легалайзу марихуани в Україні. Дивіться, щоб знати більше!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram