Ізраїль та Арабські Емірати: наслідки непербачуваного миру

Експертиза
01.09.2020
Ізраїль та Арабські Емірати: наслідки непербачуваного миру

У понеділок відбувся перший офіційний рейс з Ізраїлю до Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ). Відкрилася можливість прямого телефонного зв’язку між обома країнами. Ці кроки стали важливим підтвердженням намірів бути відданими проголешеній мирній угоді. Кабінет експертів зібрав ексклюзивні коментарі профільних спеціалістів, щоб проаналізувати історичні події, які стрімко розгортаються на Близькому Сході.

31 серпня 2020 авіалайнер “Ель Аль” здійснив тригодинний переліт між Ізраїлем і ОАЕ. Учасниками трансферу стали делегації ізраїльських та американських чиновників. Рейсу було дозволено перетинати повітряний простір Саудівської Аравії, який раніше було заблоковано для повітряного руху Ізраїлю.

 

У своєму твіті на івриті прем’єр-міністр Ізраїлю Бен’ямін Нетаньяху привітав відкриття повітряного коридору між двома країнами, як приклад “миру заради миру” – натякаючи на його давню невіру в думку, що лише торгівля окупованою землею принесе мир між Ізраїлем та арабськими країнами. В обмін на офіційні стосунки з ОАЕ, пан Нетаньяху погодився припинити претендувати на спірну частину Західного берега. ОАЕ стали лише третьою арабською країною на Близькому Сході, яка визнала Ізраїль з моменту його заснування в 1948 році. А на початку цього місяця дві країни вперше відкрили прямі телефонні служби. Палестинські чиновники засудили мирну угоду з Ізраїлем, наголосивши, що вона підриває в майбутньому їхню можливість боротися за свою державу.

 

Нагадаємо, угода про нормалізацію відносин між Ізраїлем і ОАЕ, за посередництвом США – була оприлюднена 13 серпня. Детальніше про непростий шлях арабо-ізраїльських відносин, читайте в матеріалі Елеонори Дібрівної на сайті Кабінету експертів: «Історична мирна угода між Ізраїлем та ОАЕ: як це трапилося»


Ми попросили Олега Вишнякова – Почесного Консула Держави Ізраїль у Західному регіоні України, прокоментувати політичні розстановки на Близькому Сході:

 

«Не секрет, що Ізраїль перебуває у кільці з ворогів. Навколо нього ведуться бойові дії, розробляються ракети, але навіть перебуваючи у такому нелегкому становищі, Ізраїль готовий йти на перемовини. Арабські Емірати – сильна розвинена країна і, можливо, саме це стало приводом до налагодження дружбу з не менш розвиненим сусідом. Вже здійснився перший авіарейс з Тель Авіву до Абу-Дабі, тож ми можемо говорити про перші кроки до миру на Близькому Сході. В той же час, Палестина та Іран засудили це рішення і виступили проти мирного врегулювання конфлікту. Такі рішення є печерними, антигуманними, «війною заради війни».

 

 

 

Денис Москалик, координатор напрямку міжнародної політики в Центрі політичних студій «Доктрина» зазначив наступне:

 

“Водночас, ця мирна угода відкриває дорогу для подібних і з іншими арабським країнами сунітського Близького Сходу. Співпраця буде налагоджуватися або за посередництва ОАЕ, або в рамках двосторонніх відносин. ОАЕ є близьким партнером Королівства Саудівської Аравії, що зараз переживає період модернізації та є основним суперниким Ірану в Аравії. Нині вже налагоджені контакти між КСА та Ізраїлем, тепер можна сподіватися, що співпраця між ними буде тіснішою, і можливо буде формалізованою. Можна сподіватися, що цим же шляхом підуть і інші сунітські країни, що мали протиріччя з Ізраїлем. Таким чином рана давнього конфлікту на Близькому Сході поступово затягується.»

 

Дивіться програму КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ на тему: “Ізраїль. Мирні угоди”

Спілкувався з експертами керівник проектів руху «Всі разом!» Роман Аблязов.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram