Ігор Плохой у програмі КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ. Говоримо про самоврядування у 2021 році

Експертиза
16.12.2020
Ігор Плохой у програмі КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ. Говоримо про самоврядування у 2021 році

Вийшов новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ. Гість у студії: Ігор Плохой – голова ГО “Християнський фронт”, резидент Кабінету експертів. Тема ефіру: “Міста і села. План 2021”. Запрошуємо до перегляду.

Україна має характерно ідентична у своїй традиції місцевого самоврядування. Ментальність українського народу показує, що ми не здатні довіряти центральним органам влади, якщо екстраполяція місцевого контексту не береться до уваги. Усі Майдани починалися саме з регіонів. Тому реформа місцевого самоврядування, т.зв. “децентралізація” відбувається з метою розширення повноважень регіонів і зниження долі їхньої залежності від центральних органів влади. Це правильний напрямок, який потрібно продовжувати.

Яка мотивація реформи децентралізації? Які ризики виникають при цьому у регіонах? Перша спроба релізації реформи місцевого самоврядування відбувалася Романом Безсмертним, за часів президента В. Ющенка. Але тоді не вдалося, бо адміністративно такий процес рухати неможливо. Сьогодні ми спостерігаємо, як реформа рухається більш впевнено. Бо відбулася суттєва підготовка регіонів і запит пішов знизу. Реформа потрібна, але потрібно враховувати те, що проти України точиться гібрідна війна. Це фактор небезпеки та може підсилити процеси сепарації. Особливо, якщо активні військові дії раптом будуть розморожені. Такими тригерними зонами в Україні є певні регіони, які об’єднані по етнічній та культурній ознаці. Але завдяки процесу об’єднання територіальних громад, рнонмішуванню громад – можливість виникнення у цих ОТГ сепаратистських тенденцій стала знижуватися.

Як розвиватися громадам в ОТГ? На місцях з’явилося дуже багато повноважень та відповідальності. Тому для того, щоб розвиватися – потрібно радитися з населенням. Як розподіляти кошти, які приорітети визначати? Потрібно залучати громаду до управлінських процесів. Місцева влада має навчатися самостійно залучати інвестиції, впроваджувати новаторські проекти та реалізовувати співпрацю з вітчизняними фінансовими чи громадськими установами. Це ще один виклик місцевим радам – потрібні фахівці, які здатні вести перемовини, готувати відповідні документи та розвивати зв’язки.

Дивіться програму КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ на тему: “Міста і села. План 2021”

Як зберегти державну основу – українське село? ОТГ – це чудова можливість збереження осередків життя та регіонального розвитку. Ми роками йшли до трагічної картини – повного винищенння сел. Сьогодні, завдяки реформи децентралізації – вже спостерігаємо, що такий процес принаймні зупинився. Чи потрібно повернутися до питання виборів старост? Життєзабезпечення ОТГ відбувається через обрання місцевих роедставників у ради. Складне питання, чи потрібно ще додатково обирати старосту. Для нашого менталітету зрозуміло було би бачити одного відповідального за всі питання в громаді. Але потрібно зрозуміти, що відповідальність несе виключно обрана рада, а вона вже наймає на посаду свого представника – старосту. Це питання більше у площині усвідомлених виборів самими громадянами.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал! Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram