Хто душить економіку? МВФ, податки, карантин

Експертиза
26.08.2020
Хто душить економіку? МВФ, податки, карантин

Вишов новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ. Тема, як завжди своєчасна і актуальна: “Хто душить економіку? МВФ, податки, карантин”. Ми запросили до студії Данила Моніна – економічного експерта Українського інституту майбутнього. Свого часу, він займався розробкою і впровадженням систем управління підприємством (Oblik-ERP), систем управління складами (Oblik-WMS) та системи паспортного контролю для Державної прикордонної служби України. Розробляв хмарну систему управління підприємством для Підприємств Комерційної та Бюджетних сфер українського виробництва.  та кардинальну податкову реформу (законопроект №3357) в органах влади і в середовищі народних депутатів. Розробляв комплексну програму Структурних реформ у державній та податковій системі “Вільна економіка”. Один із співавторів Стратегії 2030 UIF.

Цей випуск присвячений проблемам національної економіки. Разом з експертом ми говорили, зокрема про таке:

1. Як Україна та світ долає економічні наслідки поширення коронавірусної інфекції?

Економічні проблеми останніх місяців в Україні спричинила сама держава, забороняючи економічну діяльнсть і суттєво обмежуючи логістичні можливості для населення. Страх та невизначеність стали тому вагомою причиною. Але через деякий час всім стало зрозуміло, що не такий страшний той вірус, як засоби його попередження. У квітні-травні 2020 доходи населення впали на 18% у порівнянні з березнем. За даними Укрстату, другий квартал показав загальне падіння економіки України – 11,4%. Це глибокі кризові показники економіки, які мають штучну природу. Аналізуємо адекватність податкових мір, які призвели до титанічного навантаження на бізнес. А також, говоримо про вітчизняну політику фіскального стимулювання бізнесу та монетарну пдтримку населення в умовах карантинних обмежень – наскільки це допомагає економіці подолати наслідки карантинної кризи.

2. Підвищення мінімальної зарплати з вересня – це передвиборчий популізм чи реальний показник економічного зростання?

За період з 2016 по 2019 роки мінімальна зарплата українців зросла майже у 4 рази. У планах уряду продовжувати цей процес і довести еквівалент мінімалки у 2021 році до 6500 грн. Наскільки це реально і посильно для економіки України? Данило Монін зазначає, що до 2019 року середня зарплата українців зростала швидше за мінімальну. Тому цей процес в минулих роках був адекватний. Бізнес став заробляти більше і почав доходами ділитися зі своїми працівниками. У 2020 році номінальна економіка України знаходиться на рівні 2019 року – її обсяг сягає 4 трл. грн. Кореляція інфляції та показники національної економіки констатують регрес. Тобто зростання бюджету мінімальної зарплати у 2020-2021 роках не має під собою реального обгрунтування. Тому ріст мінімалки з вересня посилить податкове підприємницьке навантаження майже на 25%. Це негативний чинник для відновлення економіки в умовах непереглянутого бюджету.

3. Прогресивний податок на доходи в Україні – наскільки така перспектива реальна і чи варто переглядати фіскальну політику?

Експерт зазначає, що ця ініціатива нічого спільного з детінізацією доходів не має. Європейский приклад податкової політики не можна розглядати як перспективний для України. Економіка ЄС падає. Найбільший її ріст припав на період з 50 – 75 роки ХХ ст., коли реалізовувалася політика низьких податків на тлі високої інфляції. Тоді ВВП ЄС досягав майже 35% світового. А зараз, констатується 10% –11% падіння ВВП в середньому по країнах ЄС. З 2008 року економіка ЄС скоротилася з 19 трл. до 15 трл. євро. Кредити майже під 0% зовсім не стимулює розвиток європейської економіки. Враховуючи це, існуюча податкова система в Україні і так перевантажена, тому варто переглядати податки у бік їхнього зменшення. Це має стимулюючий потенціал, особливо з огляду на європейський досвід.

Серед іншого, в програмі говоримо про те, чи здатна українська економіка розбудовуватися самостійно – без кредитів МВФ? Про червоні лінії у співпраці з Міжнародним валютним фондом та стимулювання національно орієнтованої виробничої економіки Хто контролює Нацбанк? Кому вигідна політика “дорогих коштів” тощо?

Обов’язково, подивіться повний випуск програми “КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ: “Хто душить економіку? МВФ, податки, карантин”.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на канал Кабінету експертів у Ютубі та Телеграмі
Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram