Гуманітарне розмінування: механізм, вартість, гарантія. Тимур Пістрюга у Кабінет експертів

Експертиза
07.02.2024
Гуманітарне розмінування: механізм, вартість, гарантія. Тимур Пістрюга у Кабінет експертів

«Ще до повномасштабного вторгнення Україна входила у п’ятірку країн з мінною проблематикою. Наразі ж, на жаль, Україна є лідером з найбільш замінованою територією», – про це сказав Тимур Пістрюга, голова Асоціації саперів України у новому випуску Кабінет експертів.

Провідною темою випуску стало розмінування і все що з ним пов’язано. На жаль, у реальності українців – це актуальна тема, ніж будь де. «Масштаби нашої трагедії настільки великі, що навіть світова спільнота до сих пір не розуміє, що з цим можна зробити», – розповідає гість випуску.

Зауважили, що станом на зараз цивільним не рекомендують відвідувати лісосмуги, в тому числі і на Київщині. «Це навіть вимога», – зазначив Тимур.

Відтак, враховуючи критичну ситуацію із замінуванням українських територій, ведучий Руслан Кухарчук запитав гостя про діяльність державних органів щодо розмінування. Як це відбувається, хто відповідальний? Експерт говорить: «У всіх дотичних держорганів дотичних до протимінної діяльності є розуміння, що це потрібно робити вже зараз».

Одним з поширеним видів розмінування є гуманітарне. Це розмінування територій, які є віддаленими від зони бойових дій або деокуповані. Цією справою займається колегіальний орган Національний орган протимінної діяльності, який очолює міністр оборони України.

Про ключову відмінність від інших видів розмінування гість зазначає: «Тільки гуманітарне розмінування забезпечує передачу землі з відповідними гарантіями якості та безпеки, тому що його ціль – передати землю для використання за призначенням». Також додає, що саме гуманітарне розмінування забезпечує соціально-економічне відновлення та звісно, збереження життя.

Дивіться повний випуск вже доступний до перегляду. У ньому більше дізнаєтесь про специфіку розмінування, що робити фермерам з замінованими власними полями, тарифікацію та звідки беруть техніку?

Нагадаємо, що Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!”. Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram