Енергетичний геноцид, розбудова атомної генерації, як пережити зиму домогосподарствам. Віктор Каплун у Кабінет експертів

Експертиза
26.06.2024
Енергетичний геноцид, розбудова атомної генерації, як пережити зиму домогосподарствам. Віктор Каплун у Кабінет експертів

«Чи може бути  в Україні виробництво енергоблоків, чи про це навіть нереально говорити?», – запитав ведучий Руслан Кухарчук у новому випуску програми Кабінет експертів.

Про стан енергетики в Україні, відключення світла за графіками влітку, відсутність виробництва генераторів в Україні та багато іншого говоримо з Віктором Каплуном, директором навчально-наукового інституту (ННІ) енергетики, автоматики і енергозбереження, доктором технічних наук, професором.

Експерт зазначає:«В нас не виробляється ні генераторів, ні первинних двигунів». Ведучий запитав, як таке могло трапитись у країні з сильним промисловим потенціалом. На що Віктор Каплун риторично відповідає: «За мою бутність в освіті та науці, в Україні вже втретє приймається енергетична стратегія. Ви думаєте, науковці були долучені до розробки цих стратегій?».

У бесіді дійшли висновку, що у «стратегіях» більше переважають модні політичні гасла, ніж дієві і структуровані дії. «Ви бачили розгляд десь хоча б один законопроєкт, де показали  б аналітику, модель, прогноз і дискусію науковців. Які б не лише політичними гаслами довели, «якщо врахувати такі складові, побудувати цільову функцію, то ми одержимо такий результат». Ви ж не чули ніде такого? І я така не чув», – говорить Віктор Каплун.

Як зазначає фахівець, під час ухвалення проєктних рішень, що стосуються енергетики, науковців ніхто не питає.

Окрім генерації, експерт зазначив і про важливість балансування, тобто постійного підтримування енергосистеми. Для цього є декілька шляхів, перше – це будівництво акумулюючих потужностей. Додамо, що саме завдяки таким установкам є можливість зберігати і примножувати тепло в будинку.

Зокрема, другий шлях – це водневі технології. Професор зазначає: «Коли є виробництво, генерація, але енергосистема не може її інтегрувати в себе, будь ласка, давайте побудуємо водневі заводи». Вони в свою чергу, виробляють води, як паливо. Детальніше пояснення як це працює – дивіться у відео.

На завершення доктор технічних наук сказав: «Ми проходимо етап трансформації і уявлень про те, якою має бути енергетика в майбутньому».

Дивіться новий випуск з Віктором Каплуном про енергетичний геноцид, розбудову атомної генерації та як пережити зиму домогосподарствам. Більше цікавого у відео!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram