Діти у школі: інфекційні захворювання, зміцнення імунітету та як побороти комплекс носіння окулярів. Віталій Філончук у Кабінет експертів

Експертиза
04.09.2024
Діти у школі: інфекційні захворювання, зміцнення імунітету та як побороти комплекс носіння окулярів. Віталій Філончук у Кабінет експертів

«Хворобливі діти» – це які? Як посилити імунітет? Коли дитину відправляти у школу, а коли все ж краще лишити вдома? Про всі актуальні теми у шкільних батьківських чатах говоримо у новому випуску програми Кабінет експертів. Гість у студії досвідчений лікар-педіатр Віталій Філончук.

Педіатр відразу звернув увагу на необхідності фізичної активності серед дітей дошкільного та шкільного віку. Адже наразі є діти, для яких є справжнім викликом зробити тридцять присідань або піднятись сходами на п’ятий поверх. За його словами, на це впливає малорухливий спосіб життя, що зумовлений сидінням у гаджетах, замість вуличної активності.

Зокрема поговорили про інфекційні захворювання та респіраторні інфекції. «Якщо дитина почувалась добре, а на ранок з’явився нежить, то ймовірніше всього, відбувся контакт з інфекцією. В такому випадку батьки можуть лишити дитину вдома для спостереження. Адже температура може піднятись не відразу», – зазначає лікар-педіатр. Водночас додає, що дитину не обов’язково тримати вдома два-три тижні для того, щоб виділення з носу зовсім зникли. Натомість після загострених симптомів можна відправляти у школу.

Чи фізкультура – потрібний предмет у школі? Експерт зазначає, що вона необхідна. В свою чергу, звільнення від фізкультури надається лікарями за медичними показниками. Тривалість цього звільнення може бути тимчасовою в залежності від важкості захворювання дитини чи підлітка.

Також назвали кілька рекомендацій лікаря батькам і дітям, яким треба носити окуляри. «Насправді, нас це питання тригерить. Діти часто бояться оточення. Вони бояться булінгу і думають, що буде якщо я одягну окуляри», – говорить експерт. Саме тому, батькам дуже важливо навчати своїх дітей і пояснювати їм, що іноді люди у їхньому оточенні можуть носити окуляри, слухові апарати чи інші девайси заради того, аби мати комфортні умови для повноцінного життя.

Одна з рекомендацій для більш приємного носіння окулярів, це запропонувати дитині обрати собі оправу. Таким чином, даний аксесуар стане не лише необхідністю лікувального процесу, а й приємною деталлю. Лікар Віталій Філончук поділився власною історією з життя, як разом з донькою обирав оправу і як це вплинуло на її сприйняття окулярів.

Дивіться новий випуск тут:

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram