Держава провалила сімейну політику. Розлучення, безбатьківство, низька народжуваність. Як врятуватися? Адріан Буковинський у Кабінет експертів

Експертиза
15.05.2024
Держава провалила сімейну політику. Розлучення, безбатьківство, низька народжуваність. Як врятуватися? Адріан Буковинський у Кабінет експертів

«Якщо жінки не повернулися з-за кордону з дітьми, то мусимо констатувати, що більшість сімей закінчили своє існування», – категорично сказав Адріан Буковинський, кандидат філософських наук у новому випуску Кабінет експертів.

У студії у День сімʼї говоримо про стан сімей в Україні, чому держава провалила сімейну політику та як її врятувати? Гість зауважує, що у тезі про закінчення існування сімʼї на відстані, він не говорить про всі 100%. Проте, це справді величезна кількість. «У нас закінчуються сімʼї, закінчуються люди і діти. У нас все закінчується», – сказав Адріан.

На думку ведучого і голови руху «Всі разом!» Руслана Кухарчука, українцям допоможуть повернутися базові фундаментальні цінності. Додав, що вони не завжди є достатньо зрозумілими, допоки людина не потрапить у кризові обставини. «Якщо сімʼя другорядна, третьорядна цінність, тоді ризик руйнування сімʼї не є проблемою», – зауважив ведучий.

Окрім розлучення, є проблема безбатьківства. Доктор філософських наук Адріан Буковинський зазначає, що це ще один додатковий пласт проблеми: «Важливо розуміти, як це впливає на внутрішній світ дитини». Він розповів про проєкт «Лист до тата» у якому взяли участь 15 українських шкіл. Його суть – дітей попросили написати лист до тата. Майже всі вони писали: «Де ти, тату?». Детальніше про результати і статистику зменшення дітей в Україні під час війни – у відео.

Також до вище зазначених проблем додається коефіцієнт народжуваності. До активних бойових дій він був 1,1, а минулого року зменшився до 0,7-0,8. Це втричі менше того, скільки потрібно Україні для відновлення нації, не те щоб для приросту.

Саме тому спостерігаючи такі тенденції та наслідки повномасштабної війни, у студії Кабінет експертів констатують: Сімейна тематика має бути частиною державної політики і оборони.

«Війна і демографія – саме ці питання мають стояти в контексті національної безпеки, це паралельні процеси», – говорить гість випуску. Адріан додає, що надзвичайної уваги потребують ті діти, які залишились в Україні і продовжують розвиватись. На його думку, державі потрібно на максимум включитись у процес вкладання сімейних цінностей в підлітків та дітей. Адже в недалекому майбутньому вони будуть створювати власні сімʼї. Для того аби вони були якісними і будувались на хорошому фундаменті, їх потрібно вже зараз оточити відповідними курсами, навчанням і звісно, політикою держави спрямованої на укріплення сімей.

Пан Андріан підкреслив: «Якщо ми не інвестуємо у майбутнє в контексті стосунків, народження і виховання дітей, і в контексті якості сімей. Тоді нам варто подумати, чи сімʼя є нашим державним пріоритетом. Якщо хтось збирається заявити що ні, то я рахую вважати, що це вороги держави».

Почути більше відповідей на питання: як пояснити старшокласникам і студентам для чого потрібна сімʼя та рекомендації від Адріана,  який подивтись навчальний контент про побудову сімʼї. Про це все у новій програмі Кабінет експертів.

Приємного перегляду!

Нагадаємо, що Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!”. Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram