Демографічна ситуація: міграція, падіння народжуваності, національна безпека. Олександр Гладун у Кабінеті експертів

Експертиза
01.02.2023
Демографічна ситуація: міграція, падіння народжуваності, національна безпека. Олександр Гладун у Кабінеті експертів

У студії Кабінет експертів говоримо про демографічну ситуацію в Україні та як на неї вплинуло повномасштабне вторгнення. Гість випуску заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень – Олександр Гладун, розповів про статистику, як підраховується чисельність населення, та що ще важливіше, що впливає на чисельність?

Дві основні причини до яких дійшли у розмові це міграція та падіння народжуваності. Наразі вони дуже пов’язані між собою. Якщо аналізувати ситуацію через призму історії, спостерігаємо як у світі постійно йде боротьба за людей. В нашому випадку це боротьба за українців. «Якщо немає людей, економічний розвиток гальмується», – зазначив доктор економічних наук Олександр Гладун.

Міграційна ситуація від початку війни стала критичною. Оскільки велика кількість жінок масово почала виїжджати за кордон. Звісно, переважна кількість чоловіків залишилась в Україні. Відбулось роз’єднання багатьох сімей. Також гість розповів про результати вибіркових обстежень, які говорять, що тільки 40% сімей мають дітей віком до 18 років.

«Загальна світова проблема: чим вищий економічний розвиток країни, тим нижча народжуваність», – слова гостя Кабінету експертів, науковця та доктора наук. Трансформації в народжуваності відбуваються зі зміною пріоритетів, цінностей населення.

Як зазначає гість, Україні потрібна комплексна програма для сім’ї. Адже це допоможе економічній підтримці сімей та стимулюванню народжуваності. Комплексна програма може містити програми економічної підтримки та освітньо-просвітницький аспект.

Окрім тем міграційної політики та народжуваності, у випуску ви почуєте інші цікаві думки та інформацію від експерта.

Приємного перегляду!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram