“Де всі капелани?” – відповідає полковник запасу Микола Корсун у Кабінеті експертів

Експертиза
16.11.2022
“Де всі капелани?” – відповідає полковник запасу Микола Корсун у Кабінеті експертів

У студії Кабінету експертів з полковником запасу та капеланом – Миколою Корсун розберемось, що ж взагалі таке, капеланське служіння, що в себе включає та його роль зараз.

«Капелан це посередник, між життям та смертю, цивільними та військовими, церквою та своєю армією. Він задовольняє потреби військовослужбовців, але він така сама людина і є залежним від своєї церкви, тому що звітуватиме за служіння, не тільки перед командиром, але і перед Богом», – говорить Микола Корсун.

Кабінет експертів · “Де всі капелани?” – полковник запасу Микола Корсун у Кабінеті експертів

 

Особисто наш гість є волонтером-капеланом, це його повністю влаштовує, тому що так, він має більше можливостей допомагати військовим. Але є й штатні капелани, які зовсім нещодавно почали свою роботу на офіційних умовах. У випуску розповідає, як з особистого досвіду капелани-волонтери допомагають службовцям та чим взагалі займаються по приїзду до них. Привозячи продукти та іншу необхідну гуманітарну допомогу вантажівкою, цим жестом капелани показують любов на ділі, а згодом і на слові.

«Ми приїжджаємо не просто поговорити, хоча це є одне з головних наших цілей», – зазначає гість у студії.

Після розвантажування вантажу для службовців, капелани збирають охочих на служіння. Що триває від 10 хвилин до 1 години часу, залежачи від їхнього місця перебування. Розмова з військовими відбувається у цивільному форматі. Передаючи привітання від церков, близьких, сімей та говорячи ціль приїзду, деякі можуть пустити сльозу. Микола Корсун зазначає, що у хлопців зі Збройних Сил України виникають різні теологічні питання, на які капелани намагаються дати відповідь.

Команда капеланів-волонтерів вже має достатньо досвіду та має працюючий формат допомоги. У розмові з Миколою, відкрилась проблема нестатку в кількості служачих капеланів. Насправді, зараз українська армія має потребу в капеланському служінні. Де всі капелани, коли вони так потрібні нашим військовим? – одна із основних проблем капеланства на сьогодні. Тому у студії, капелан закликав охочих допомагати військовим, відізватись на поклик у серці та зробити це рішення задля нашого спільного майбутнього. Глибинні проблеми цього служіння розкриваємо у випуску з Миколою Корсуном.


Нагадаємо, що Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!” Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

 

Підписуйтеся на наш канал!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram