Про держбюджет на 2021 – яким він буде?

Експертиза
24.09.2020
Про держбюджет на 2021 – яким він буде?

На сайті Верховної Ради 14 вересня з’явився текст проекту закону про держбюджет на наступний рік. У Мінфіні проект назвали «Бюджетом можливостей для розвитку». Спеціально для Кабінету експертів, Даниїл Монін – економічний експерт Українського інституту майбутнього, проаналізував вітчизняну політику фіскального стимулювання бізнесу та монетарну підтримку населення в умовах карантинних обмежень. Про це вийшла програма КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ під назвою: “Хто душить економіку: МВФ, податки, карантин” Свого часу він розробляв комплексну програму Структурних реформ у державній та податковій системі “Вільна економіка”. Є одним із співавторів Стратегії 2030 UIF.

“У наступному році зростання економіки – одна з найбільших невизначеностей. Швидше за все, економіка тільки відновиться. Адже в II кварталі 2020 року в Україні був жорсткий карантин. З іншого боку, відновлення може стартувати тільки в II кварталі 2021 року. Крім того, дії голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева і Мінфіну в податковій сфері швидше деструктивні по суті – загальна РРО-зація, бажання збитки підприємств обмежити 5 роками, підняття мінімальної зарплати, а значить податків на МСБ, на 25%. Тому я більше схильний вірити в поквартальний прогноз НБУ з 4% підсумковим зростанням економіки в 2021 році, ніж в прогноз Міністерства економіки в 4,6% зростання ВВП. При цьому я вважаю, що інфляція буде вищою – ближче до 10%. На це вплине як відновлення цін на енергоресурси, так і курс девальвації національної валюти. Курс 29,1 за долар, закладений в бюджеті на наступний рік, виглядає поки цілком реалістичним.”, – зазначає Даниїл Монін.

В проекті бюджету на 2021 також викликає питання виконання двох статей доходів – від ПДФО і від ПДВ. Мінфін порахував план збільшення доходів від ПДФО, формально беручи збільшення середньої зарплати від Міністерства економіки. Але ось реалістичність цих показників під великим питанням. Справа в тому, що Міністерство економіки заклало підняття середньої зарплати з 11 254 до 13 632 грн, або на 18.3%. А це збільшує доходи від ПДФО з 7,4% ВВП до 7,8% ВВП. Зазвичай в період Посткриза, навпаки, зарплати ростуть повільніше, ніж економіка, і поки мій прогноз зборів з ПДФО нижче, ніж у Мінфіну, на 10 млрд грн.

Мінфін прогнозує зростання доходів по ПДВ на 22% в порівнянні з планом на поточний рік. При цьому Мінекономіки прогнозує зростання імпорту всього на 10,6%. Мінфін хоче різко збільшити збори по ПДВ за рахунок перекриття схем по внутрішньому ПДВ. Віри поки в це дуже мало. З іншого боку, зростання імпорту може бути вище прогнозу Мінекономіки – на рівні 13%. В першу чергу, за рахунок зростання середніх цін на енергоресурси в наступному році. Тому з ПДВ мій прогноз – на 14 млрд нижче плану Мінфіну.  У той же час у Мінфіну є резерви по доходах від акцизних податків, а також по неподаткових надходжень, особливо по власних доходах бюджетних підприємств. В результаті зведені доходи держави в 2021 році, за його оцінкою будуть вище на 17 млрд, ніж план Мінфіну.

Що стосується витрат, то тут ми бачимо просто бажання держави жити невідповідно до своїх достатків, в той час як домогосподарства і підприємства переходять на режим економії коштів. У 2020 році, незважаючи на заявлений бюджет з дефіцитом 300 млрд грн, ми, очевидно, будемо мати менший дефіцит. Адже за підсумками 8 місяців дефіцит становить лише близько 40 млрд грн. При цьому за більшістю статей гроші витрачаються на рівні 2019 року. Тільки економічна діяльність за програмою президента «Велике будівництво» активно зросла за видатками. Експерт упевнений, що міністр фінансів теж бачить цю ситуацію і також відчуває, що бюджет буде з меншим дефіцитом.

Згідно з прогнозами, в 2020 році на обслуговуванні боргів держава заощадить близько 20 млрд грн. Частина в 163 млрд грн у бюджеті на 2021 рік виглядає завищеною. Проведені розрахунки показують, що обслуговування боргів буде на 20 млрд грн менше.

Крім цього за зовнішніми боргами України в наступному році необхідно виплатити близько $ 3,5 млрд тіла і близько $ 1,6 млрд відсотків. Це менше, ніж рік тому. Тому є впевненість, що Мінфін легко здатний віддати зовнішні борги через залучення євробондів, які він планує залучати за ставкою 7,5% річних у валюті. На внутрішньому ж ринку необхідно буде залучити набагато більше. Але за оцінками Мінфіну середня ставка за запозиченнями буде низька – 8,84%.

Обов’язково, подивіться повний випуск програми “КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ: “Хто душить економіку: МВФ, податки, карантин”.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram