COVID-19. Підсумки першого коронавірусного року

Експертиза
30.12.2020
COVID-19. Підсумки першого коронавірусного року

Вийшов новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ. Ми запросили Юрія Солодова, лікаря-анестезіолога, резидента Кабінету експертів, щоб обговорити досвід лікування коронавірусної недуги в Україні. Чи стала медична галузь більш сильною за останні 9 місяців і, чи готова до повного подолання епідемії в країні? Вакцинуватися від коронавірусі чи ні? Якими препаратами лікуватися? Дивіться повний ефір програми.

У 2020 році світ охопила коронавірусна пандемія. Україна стала в один ряд з країнами світу, які виявилися неготовими зустріти цей виклик и захистити своїх громадян. Минуло 9 місяців після першого в історії України локдауну. За цей час понад 1 млн. українців було інфіковано коронавірусом. Видужало 707 тис. паціентів. Зафіксовано 18801 смерть від ускладнень.  Нагадаємо, що наприкінці 2019 – початку 2020 років у китайському місті Ухань серед людей було зафіксовано хворобу, збудником якої став новий вид вірусу із сімейства коронавірусів – SARS-CoV-2.

Ефір програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ: “COVID-19”. Підписуйтеся на канал, коментуйте програму:

COVID-19 небезпечна хвороба, в-першу чергу, для людей з “групи ризику”, у яких наявні хронічні хвороби чи ослаблений імунітет. Всі інші паціенти хворіють у середньо-важкій максимально формі. З огляду на те, що рівень здоров’я українського населення достатньо низький – хворіють багато людей. Лікарні перенавантажені. Реформа галузі за попередні роки привела до суттєвого скорочення інфраструктури медичного сервісу. Тому криза медичної галузі особливо поглибилася. Лікарі напрацювали великий багаж досвіду лікування коронавірусної хвороби. Першими удар прийняли на себе лікарі-анестезіологи, які почали передавати знання та практичні навички лікарям-терапевтам. Саме до їхньої практики відноситься лікування пневмоній. За ці 9 місяців були напрацьовані офіційні протоколи лікувань. Але медична практика показала, що емпірічне лікування виявилося більш ефективним. Тому необхідно, по-перше, ділитися цими знаннями та досвідом, систематизовувати його і поширювати серед лікарів-практиків.

Чого очікує медицина: раптового самозникнення COVID-19, напрацювання колективного імунітету чи тотальної вакцинації?
Уся медицина очікує на появу та широке впровадження вакцини з профілактики коронавірусу. На жаль, ми здолали той час, коли можна було би розробляти нові противірусні препарати. Світ одразу пішов шляхом вакцинування. Але, безсумнівно, противірусні препарати були би вігидніші з економічної точки зору. Зафіксовано, що після одужання, у людини не формується стійкий імунітет. І тому, можливе повторне зараження. Питанням всеохоплюючої вакцинації українське суспільство знову поляризувалося. Юрій Солодов висловив власну думку про те, що вакцинуватися від коронавірусу потрібно, особливо “групам ризику”.

На сьогодні лікарі широко використовують антибіотикотерапію для лікування пневмонії чи навіть COVID-19. Добре це чи погано?
Бактеріальні пневмонії дійсно успішно лікуються антибіотиками. Але антибіотик неефективний при коронавірусній інфекції. Система охорони здоров’я побудована таким чином, що лікар у поліклініці не має можливості спостерігати за історією хронічних хвороб того чи іншого паціента. Тому, на прийомі легше перестрахуватися і призначити антибіотики на ранній стадії захворювання, ніж отримати статистику, що цей паціент помер в наслідок ускладнень.

Про що свідчить висока температура при COVID-19?
Підвищення температури у першій хвилі захворювання цілком нормально. Навність температури понад 38 градусів безумовно потрібно знижувати. Для цього варто використовувати препарати з протизапальною дією. А от підвищення температури у другій хвилі захворення (6-7 день) відбувається раптово і має високі показники. Це свідчить про ураження легень і негативний прогноз розвитку хвороби. Після цього нарастає дихальна недостатність.

Якими препаратами лікують COVID-19 в Україні? Де їх купити, якщо вони дефіцитні? Що таке підтримуюча терапія? Чи ефективний аспірін при лікуванні легкої форми коронавірусу? Дивіться повний ефір програми: “COVID-19”, щоб дізнатися відповіді на ці питання і набагато більше.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень.

Підписуйтеся на наш канал!
Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram