Чому подорожчав тариф на електроенергію для споживачів? Олег Гавриш аналізує енергоринок в Україні

Експертиза
04.01.2021
Чому подорожчав тариф на електроенергію для споживачів? Олег Гавриш аналізує енергоринок в Україні

Уряд з 1 січня 2021 затвердив фіксовану ціну на електроенергію для населення на рівні 1,68 грн за кВт-год. В урядовій антикризовій програмі, розробленій ще півроку тому, чиновники запропонували боротися з кризою за допомогою підвищення тарифу на електроенергію для населення. Новий тариф діятиме до 31 березня 2021 року і не передбачатиме “пільгових” 100 кВт-год., які діяли до 1 січня. Документ прийнято “з метою уникнення стрімкого зростання тарифу для населення”. Навіщо уряд реалізує політику знищення дешевої атомної енергетики і піднімає тарифи для населення? Чи має тут місце монопольна змова і держпідтримка теплоенергетичного сектора?

ЧОМУ ПОДОРОЖЧАВ ТАРИФ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ ДЛЯ СПОЖИВАЧІВ? ОЛЕГ ГАВРИШ АНАЛІЗУЄ ЕНЕРГО РИНОК В УКРАЇНІ

В Україні працюють чотири атомні електростанції з 15 реакторами: Запорізька АЕС, Южно-Українська АЕС, Рівненська АЕС, Хмельницька АЕС. Наш енергетичний сектор є дванадцятим за величиною в світі за встановленою потужністю – 54 ГВт. Атомна галузь виробляє близько 48% споживчого електроенергії в країні. А в окремі періоди року, цей внесок перевищує 50%. Еквівалент дорівнює спалюванню близько 40 млн. тонн вугілля на рік. Експлуатація атома допомагає підтримувати прийнятний рівень оптового тарифу на електроенергію і зменшує викид в атмосферу «парникових» газів. Проте в найближчому майбутньому найважливішим видом палива в світі залишиться вуглеводневу сировину, зокрема нафту і газ. Нафта, як джерело енергії, живить світову економіку протягом майже двох століть, а в минулому році на частку цього енергоносія доводилося 36% всієї виробленої в нафтовому еквіваленті енергії. Друге місце зайняло вугілля (25%), потім природний газ (24%). На частку атомних і гідроелектростанцій припадає по 7%, і тільки один відсоток відводиться альтернативних видів енергії.

Дивіться програму КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ: “Атом. Вугілля. Зелень”, за участю Олега Гавриша – директора Центру енергетичних досліджень у галузі ПЕК.

Атомна енергія є найдешевшою в собівартості виробництва. Чому ж рішенням уряду, в ручну було зупенено роботу ряду атомних блоків в різних регіонах країни? Експерти відзначають, що зупинка атомних блоків – це свідоме рішення на догоду певних гравців енергетичного ринку. Потужність генерації АЕС в цьому році впала на 50% від загальної встановленої.

На думку деяких експертів, в рішенні уряду по скороченню роботи атомних блоків вбачається  бажання підтримати корпорацію DTEK і складова персональних домовленостей з прем’єром Денисом Шмигалем, та й самого президента з Ринатом Ахметовим. Зменшення генерації атомних електростанцій привело до зменшення пропозиції електроенергії на ринку, що дозволило підвищити попит на вугілля і вивести з простою вугільні шахти. До того ж, через значне зростання кількості «зелених» електростанцій, «зелений» тариф обходиться державі недешево. Тому уряд веде переговори з інвесторами про те, щоб вони погодилися на добровільне зниження «зеленого» тарифу, знову ж таки в інтересах ТЕС.

Читайте також матеріал: “Атомна галузь палає. Що не так з ринком електроенергії в Україні?”

Незважаючи на те, що минуле десятиліття загальний річний обсяг виробництва енергії в Україні збільшувався, зокрема й збільшувалася частка виробництва енергії на атомних електростанціях. Ядерна енергетика стала головним стабілізуючим фактором системи енергопостачання країни. Всі вищевказані факти, а також аналіз енергетичних запитів країни говорять про доцільність і необхідність відновлення програми дій уряду з розвитку в Україні ядерної енергетики. А поки, криза державного управління на енергетичному ринку призводить не тільки до зниження обсягів виробництва енергії АЕС, провокує скорочення персоналу на цих підприємствах, затримку виплат їхньої заробітної плати, а також спровокувало різке підвищення тарифу на електроенергію для населення.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал!
Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram