Чому найбільший тягар війни несуть села і малі міста. Михайло Кривошеєв у Кабінет експертів

Експертиза
14.02.2024
Чому найбільший тягар війни несуть села і малі міста. Михайло Кривошеєв у Кабінет експертів

«Половина бюджету міст або територіальних громад пов’язані з аграрним сектором. А давайте не забувати, що тракторист це готовий танкіст. Тому багато працівників аграрію є бажаними на фронті. Водночас, на полі вони теж необхідні, особливо зараз. І якщо сьогодні зірветься посівна через те, що всіх мобілізували, країна буде мати ряд проблем: продовольча криза і бюджетне формування економіки», – сказав Михайло Кривошеєв у випуску Кабінет експертів.

У студії аналізуємо особливості діяльності органів місцевого самоврядування під час війни. Адже наразі існує певне напруження між центральними органами влади та міськими головами і меріями, які звинувачують одне одного у недостатній залученості в справу оборону держави.

Для цієї розмови до студії запросили Михайла Кривошеєва, міського голову Таращі (Київська область). Він розповів, що є найважчим у роботі міських голів в умовах війни: «Це сповіщення сім’ї про смерть воїна, який був чиїмось братом, чоловіком або сином». Михайло додав, що у Таращанській громаді майже щомісяця є як мінімум один загиблий воїн.

Також у бесіді поговорили про те, як впливає високий рівень мобілізації на демографію, працездатність та динаміку міграційних процесів. Кривошеєв розповів, яка ситуація з працездатним населенням на прикладі своєї Таращанської громади. «Сьогодні офіційне працевлаштування, це фактично прямий шлях до отримання повістки. Тому що, будь-який власник підприємства веде облік військовозобов’язаних. Відповідно, потім він повинен надавати облік ТЦК. Тому, якщо людина офіційно ніде не працює, її складно дістати», – зазначає мер. На його думку, краще і необхідніше допомагати ТЦК шукати більш соціально неактивних громадян.

У новому випуску дивіться про вуличні акції біля міських адміністрацій, на що має витрачатись бюджет міста, а на що ні? Село на фронті та статистику мобілізованих по іншим територіальним громадам. Це все і більше у відео. Приємного перегляду!

Нагадаємо, що Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!”. Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram