Чому на вулицях США все більше безхатченків? Володимир Малюта в програмі Кабінет експертів

Експертиза
06.10.2021
Чому на вулицях США все більше безхатченків? Володимир Малюта в програмі Кабінет експертів

Бездомні існували завжди в будь-якому суспільстві, в будь-якому народі в різні історичні періоди. США, успішна розвинена країна, ніколи не асоціювалася з таким способом життя як з якоюсь нормою. Але останнім часом це стало соціальним явищем, на яке всі почали звертати увагу. Є цілі вулиці і райони в США, де селяться десятками і навіть сотнями люди, і живуть в наметах в антисанітарних умовах, вживають наркотики і їх поширюють. Вони живуть на випадкові пожертви і на соціальну державну допомогу. Володимир Малюта, гість програми Кабінет експертів, підприємець, громадський діяч, видавець, який проживає в штаті Вашингтон, розповідає як соціальні програми підтримки бездомних підігрівають такий стиль життя і чому гуманність та бажання допомогти перетворилося у пастку. 

Володимир Малюта розповідає, що держава на федеральному рівні виділяє величезні гроші, аби допомогти бездомним. В основному це наркомани, алкоголіки, душевно хворі люди. Деякі з них мають житло, але вулиця – це їх середовище проживання, вони повертаються туди, тому що є доступ до наркотиків, алкоголю, доступ до таких же людей як вони самі.

Для бездомних викуповують цілі готелі і пропонують: йдіть живіть там. Але вони навідріз відмовляються, тому що там потрібно дотримуватися дисципліни. Їм більше подобається жити на вулиці, тим більше клімат це дозволяє. Держава пропонує отримати професію безкоштовно, житло безкоштовно, медичні послуги, соціальну допомогу, навіть вчитися в університеті.

“Ці люди дійсно потребують допомоги, але саме неправильний гуманізм жалості до таких людей і неправильні мотиви фінансового розподілу привели до того, що допомогти бездомним фактично не можна”, – каже Малюта. І оскільки в США демократія, людину з вулиці ніхто не може прогнати.

Це не класичні жебраки, які потрапили в складні життєві обставини. А це стиль життя, створений соціальними програмами і політикою.

Чому проблема не вирішується, кому це вигідно? Дивіться у випуску Кабінету експертів.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал! Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram