НСЗУ фінансує аборти: куди спрямовуються податки українців. Олександра Загородня у Кабінеті експертів

Експертиза
04.09.2023
НСЗУ фінансує аборти: куди спрямовуються податки українців. Олександра Загородня у Кабінеті експертів

«Чи фінансує Національна служба здоров’я України аборти?», – запитав Руслан Кухарчук гостю студії Кабінету експертів Олександру Загородню, акушера-гінеколога та доцента кафедри акушерства та гінекології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Вона відповіла: «Так, фінансує». Чому це залишається законним та скільки коштує така послуга фактично вбивства ненародженої, але вже дитини?

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) – центральний орган виконавчої влади, розпорядник бюджетних коштів, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій (тобто виконує вимоги, поставлені КМУ та МОЗ України).

Клініки та інші медичні заклади підписують договори з НСЗУ, завдяки чому отримують фінансові гарантії медичного обслуговування населення. У Законі «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» зазначають, що програмою медичних гарантій визначається перелік та обсяг медичних послуг, лікарських засобів та медичних виробів, оплата яких гарантується за рахунок коштів Державного бюджету України. Серед даного переліку медичних процедур є і переривання вагітності. Це і є однією з головних причин абортів. Ймовірно, що доступність процедури дає жінкам привід розглядати медичне втручання, як щось підтримуване державою і нібито правильне.

Як відомо, фінанси державних органів це і є податки громадян України. Тому з цього констатуємо, що вбивство дітей відбувається не просто за кошти держави, а за податки українців. Проте, більшість з них навіть не здогадується про це.

Експерт Олександра Загородня розповіла, що практикує особисті розмови з жінками й дівчатами, які приходять до неї з ціллю робити аборт. Здебільшого після бесіди – пацієнтки змінюють своє рішення та не роблять процедуру переривання вагітності.

Також зауважила: «Якби такі розмови були обов’язковими для всіх лікарів, які займаються цим – то ми б всі побачили, який значний результат це дає і скільки життів може зберегти. Ведучий поставив уточнююче питання: «Чи правда, що за бажання лікарів можна уникнути половини абортів?» Пані Олександра відповіла: «Це однозначно. Не менше точно».

Ще одна причина абортів в Україні, це відсутність дозволу батька дитини на процедуру переривання вагітності. Він може навіть не знати, що його дружина позбавляється їхньої дитини. Все тому, що по закону його дозвіл, як батька на це не потрібний. Згідно таким “сприятливим” законодавчим умовам – аборт для жінок є пріоритетним варіантом при перших сумнівах народжувати.

Як зазначає експерт Олександра: «Освітній процес та викладання основ здоров’я у школі –  теж впливає на свідомість та базове розуміння, що таке аборт? Учням не пояснюють, коли виникає людське життя і що аборт – це насправді вбивство дитини». За її досвідом викладання в університеті, більшість молоді підтримують або не мають нічого проти абортів. Наразі, це можна вважати серйозною проблемою для воюючої країни, яка вже зараз знаходиться у демографічній прірві.

Більше цікавого про фінансування державою абортів та сумніви жінок народжувати – дивіться у відео.

Нагадаємо, Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!”. Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram