НУШ: аудит цінностей та змісту

Експертиза
04.06.2020
НУШ: аудит цінностей та змісту

Закінчився навчальний рік і ми вирішили зробити аудит цінностей та змісту Нової української школи, присвятивши цій темі новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ. Тож, НУШ – це повний провал чи невикористаний потенціал? Дискусія у студії дає багато відповідей.

НУШ – це основна реформа Міністерства освіти, метою якої є створення школи, «в якій буде приємно навчатися і яка буде давати учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й уміння застосовувати їх у житті». Шлях до нової української школи розпочався у вересні 2017 року з ухвалення закону “Про освіту”. Наступним був закон “Про загальну середню освіту”, який затвердив новий Державний стандарт початкової освіти.

За 12 років навчання школярі повинні опанувати не стільки окремі предмети, скільки перелік так званих 11 «компетентностей». Окрім цього, зміни торкнулися організаційно-методичного комплексу: тепер ніяких співбесід, нові форми навчання, скасування домашнього завдання, нова система оцінювання, модифікація освітнього простору тощо.

Минуло два роки. За цей час більшість батьків так і не побачили прогресу концепції НУШ. Проте багато з них скаржаться, що ніякої нової української школи за фактом не відбулося. А з початку навчального року їхні діти сіли за старі парти, взявши в руки старі підручники (і те, якщо пощастило). У цьому випуску говоримо про орієнтири для української освіти: хто їх визначає на сучасному етапі та якою буде освіта в майбутньому? Чи здатна ця реформа дійсно створити новий і якісний освтній простір для дітей? Чому на практиці реформа не працює? Розкриваємо ціннісний аспект реформи і викриваємо її значимі хиби.

Про битву знань і компетентностей, цінностей в освіті – з корупційним її обесціненням, а також про інше – новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ. Дивіться, щоб знати більше і обов’язково, поділіться посиланням з друзями.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили канал Кабінет експертів у YouTube для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал!
Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram