100 тисяч дітей перебувають в інтернатах. Про стратегію подолання сирітства в Україні

Експертиза
10.02.2021
100 тисяч дітей перебувають в інтернатах. Про стратегію подолання сирітства в Україні

Вийшов новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ на тему: “Стратегія подолання сирітства”.  Гість у студії: Леонід Лебедєв, голова Благодійного фонду “Зміни одне життя – Україна”, радник Міністра соціальної політики України з питань захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Він займається вирішенням питань сирітства понад 13 років. Разом з дружиною виховують 6 дітей, позбавлених батьківського піклування.

Сьогодні в українських інтернатних закладах проживають близько 100 тис. дітей. Але тільки 6191 дитину можна всиновити, оскільки вони мають відповідний юридичний статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Решта дітей знаходяться у цих закладах за заявою батьків. Проживаючи поза межами сім’ї, ці діти фактично є сиротами. Адже жоден дитячий будинок чи інтернат, навіть облаштовані найновішими меблями чи найсучаснішою технікою, не здатні замінити сім’ю чи вирішити особисті проблеми дитини.

Серед іншого, собливе занепокоєння викликає явище “соціального сирітства”. Хоча такого поняття немає у законодавстві, але статистика показує, що велика кількість дітей, які живуть в інтернатах, не отримують достатнього піклування і турботи з боку їхніх батьків і фактично є соціальними сиротами. Враховуючи сучасну українську сімейну реальність, найчастіше причинами того, що батьки не бажають займатися вихованням власних дітей, стають: алкоголізм, асоціальний спосіб життя, матеріальні проблеми, відсутність бажання працювати на їх благо. Тому, основною проблемою дітей, які виховуються поза межами сім’ї – залишається самотність. Поруч із ними немає дорослої людини, яка здатна підтримати та захистити їх у важку хвилину.

Дивіться новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ на тему: “Стратегія подолання сирітства”:

Досить часто сім’я, яка приходить всиновлювати дітей, або просто волонтери в інтернатах, бачать велику кількість дітей, які прагнуть любові, стосунків батьківських, але статусу дитини-сироти в них немає, тому що ця інтернатна система, яка функціонує ще з радянських часів, де дитина – її клієнт. Вона “живиться” дітьми і отримує фінансування. Щороку державою виділяється бюджет на фінансування системи інституалізованого догляду у розмірі 15 млрд. грн. Це великі кошти. Звісно, що отримавши статус дитина може бути влаштована в сім’ю, а інтернат в цьому не зацікавлений.

В усіх цивілізованих та розвинених країнах інтернатні заклади прирівнені до місць несвободи.Інтернатна система виховання прямо порушує право дитини на сім’ю, травмує дитячу психіку та руйнує майбутнє цілих поколінь. На початку реформи кількість дітей-сиріт почала скорочуватися. Але стара система почала активно опиратися. Керівники інтернатних закладів доклали зусиль по збільшенню кількості вихованців, працюючи з батьками. Вони мотивували їх віддати дитину до інтернату, де про неї подбають за державний кошт – у той час, як вони можуть вирішувати свої проблеми. Таким чином, кількість дітей – вихованців таких закладів знову почала зростати і повернулася до 100 тис.

Зараз в інтернатних закладах України проживає майже 100 тис. дітей, 92% цих дітей мають своїх батьків. Вони не є біологічними сиротами. І віддаючи дитину до інтернатного закладу батьки вважають, що так дитині буде краще, але ні – не краще. Дитина має виховуватись і проживати саме в родині. Тим часом в Україні триває реформа деінституціалізації. Вона націлена на зменшення кількості інтернатів і дитячих будинків. Їх мають перетворити на центри денного перебування або ж реабілітаційні установи. На їх базі можуть також створити центри підтриманого проживання. Там вихованцям допомагатимуть самостійно організувати побут. Держава обіцяє підтримувати розвиток сімейних форм виховання. Триватиме цей процес до 2026 року.

У програмі говоримо про особливості реалізації реформи деінституалізації та механізми її впровадження в регіонах. Знаходимо відповіді на питання: Які типи інтернатних закладів мають залишитися? Що буде з інтернатами після їхнього закриття? Хто може утворити сім’ю і прийняти дитину? Що таке ДБСТ, прийомна сім’я, дитина під опікою чи піклуванням?

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал! Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram