Сергій Немічев

«Добру не можна йти на карантин!»

Сергій Немічев - «Добру не можна йти на карантин!»

Сім’янин, пастор, громадський діяч, благодійник, спортсмен, лідер. В ньому поєднується освіта автослюсаря і бакалавра теології, а темперамент – невгамовного трудяги. «Навколо мене людям, можливо, не завжди комфортно. Тому що я всіх задіюю до активності»,– сміється Сергій.

Йому 38 років. Він посвятив себе підліткам та молоді, аби вони мали правильні настанови та обрали вірний життєвий шлях. Разом з дружиною та двома дітками Сергій активно трудиться не лише як священнослужитель у церкві, але й досягає сердець через громадську організацію «Дитячо-молодіжне об’єднання «Нове покоління». Є партнером руху «Всі разом!» та організатором фестивалю «Всі разом – за сім’ю!» у Знам’янці, Кіровоградської області.

Початок служіння людям
Сергій рано почав працювати, рано з’явилися гроші. У 17 він був повноцінним автослюсарем на СТО.Разом з грошима з’явилася і погана компанія та наркотики. Тоді жив у Кропивницькому. «Люди, які мене знають, коли зараз бачать, дивуються: «О, а ти ще живий?», – розповідає Немічев.

В 25 років майбутній пастор став християнином і його життя кардинально змінилося. Тепер нові друзі, нові захоплення, нові мрії і бачення. Через рік він одружився і відразу поїхав навчатися на місіонера у Міжнародний теологічний університет.

Потім разом з дружиною Сергій купив квартиру в Кропивницькому, зробив там гарний сучасний ремонт, у них народжується перша дитинка. І раптом вони ухвалюють рішення переїжджати у Знам’янку. Адже саме це маленьке містечко із 22 тисячами населення стало для Сергія місіонерською точкою, а потім і справою життя.

«Дуже часто їздили до Знам’янки з Кропивницького – не було вже сенсу кататися. Сюди мене покликали як місіонера організувати церкву. Мовляв, почнеш, а потім передаси комусь.Я їхав сюди на трошки, і ось уже 9 років тут».

Робота з молоддю
Зараз Сергій – голова дитячо-молодіжного об’єднання «Нове покоління», серед молоді відомої як NGYouthorg. Дитячий центр відвідує наразі понад 150 дітей, підлітків і молоді різного віку: від 3 до 20 років.

Частина команди та волонтерів центру NGYouthorg

«Почалося все ще в 2011 році. Моя дружина і ще одна дівчина займалися з дітьми. Відкрили дитячий клуб по суботах – туди збиралося 5-10 дітей з міста. Спочатку проводили заходи на вулиці . Потім це все переросло у вуличні літні табори. І все розвинулося до того, що ми організували дитячий центр, але заходи все ще проводили на вулиці. Згодом придбали будівлю майже 1000 кв.м зараз це вже стаціонарний центр для молоді», – таку історію зародження організації NGYouthorg розказав Сергій.

Окремо ГО “Нове покоління” орендує приміщення для спортивної зали площею 430 кв.м, де займаються на постійній основі майже 100 дітей. Там є теніс, гімнастика, тренажерна зала, бокс. Це хороша можливість не лише популяризувати здоров’я і спорт, але й впливати на підростаюче покоління з метою профілактики негативного способу життя. Волонтери NGYouthorg залучені до роботи з дітьми-сиротами у дитячих притулках.

Сергій Немічев разом із групою дітей у центрі NGYouthorg

«Багато людей запитує чому наш центр безкоштовний. Можна було відкрити його як бізнес-модель і це працювало б, і діти теж були б. Просто приходило б не 200 дітей, а 20. Проте ми пішли шляхом, коли будь-яка дитина може відвідувати наш заклад. Будь-яка! Незалежно від її соціального та матеріального стану. А діти в нас дійсно є дуже різні:багато є з неблагополучних сімей, а є ті, кого привозять на дорогому авто, – ділиться Сергій. –Процес виховання досить тривалий. Тому що дитина не приходить відразу з запитанням:“Ну, де тут можна змінитися?” Ми дружимо з ними, спілкуємося, працюємо…Найголовніше – це порятунок людей».

Віртуальний світ – інструмент впливу

«Ми працюємо з молоддю і в нас найбільш дієвий інструмент – це Інстаграм та Ютуб. Через інтернет можна зробити дуже багато корисного. Наприклад, в нас є певна кількість дітей і все – їх більше не буде, тому що маленьке місто: хтось виросте і поїде, хтось просто підросте. А через інтернет ми охоплюємо сотні людей, тисячі», – ділиться пастор своїми інструментами роботи з молоддю.

Наприклад, щоб під час карантину не втрачати контакт із дітьми, які відвідують центр NGYouthorg, команда розробила спеціальний план. Так, раз у два дні хтось один з команди дає завдання дітям, яке вони повинні виконати. Це завдання типу сфотографувати щось, змайструвати щось своїми руками, віджатися 10 разів тощо. І діти надсилають фото чи відео своїх робіт. У планах – розвивати повноцінний ютуб-канал із правильними розвагами для дітей та молоді: уроки онлайн, недільна школа, гурток «Умілі ручки» та інше.

«Зараз дуже важливо бути в інтернеті і якість контенту теж має велике значення. Ми намагаємося підтримувати рівень і не викладати аби що, аби як».

Концерти та заходи
В рамках дитячого клубу «Нове покоління» проходить щорічно 40 масштабних заходів. Наприклад, три роки поспіль Сергій організовував благодійні концерти групи Brainwashed з Німеччини. Ці заходи присвячувалися боротьбі з наркоманією у Знам’янці. Щоразу більше півтисячі молоді приходило на захід.

Також двічі проходив масштабний фестиваль «Всі разом – за сім’ю!»: марш на захист сімейних цінностей та концерт із фестивальним містечком. До події долучалося близько тисячі учасників.

Сімейний фестиваль «Всі разом – за сім’ю!» у Знам’янці, 2018 р.

«Проводити вуличні сімейні заходи актуально, тому що в нас в Україні немає сформованого інституту сім’ї як такого. Нас ніде не вчать, як жити в родині. Спочатку було страшно! Перший раз дуже переживали, хвилювалися за все, готувалися довго. Але все вдалося! Проте якби не рух “Всі разом!” і їхня підтримка та мотивація, ми би не наважились проводити фестиваль сім’ї у нашому місті», – говорить Сергій, який і був координатором та організатором цього свята у місті.

До слова, рух “Всі разом!” постійно забезпечує нові міста, які долучаються, мінімальним набором інвентаря для проведення таких фестивалів. Це прапори, банери, магніти. Також надається методологічна підтримка.

#ДобруНельзяНаКарантин
Вже понад шість років Сергій з командою організовує гарячі обіди соціально незахищеним людям. Це щонеділі по 50 порцій і плюс з собою люди забирають хліб.

В рамках карантину, Сергій пристосувався під інший формат служіння людям. Тепер він разом з командою розвозить продуктові набори (вартістю 200-250 грн) багатодітним та неблагополучним сім’ям, а також тим, хто втратив роботу. Пояснює цей вибір так: старшим людям та тим, хто у групі ризику, допомагають волонтери із продуктами. А от родинам, де є багато дітей, або хто втратив можливість заробітку, нема де взяти їжу.

Люди отримують продуктові набори від організації NGYouthorg

«Ми розуміємо, що в масштабі країни наша робота дуже маленька. Але, можливо, наш приклад надихне когось почати такий проект в своєму місті! Тільки уявіть, якби в кожному місті почалася така акція #ДобруНельзяНаКарантин, багатьом сім’ям було б набагато легше прожити цей непростий час», – пише Сергій на своїй сторінці у ФБ.

Допомога малозабезпеченим сім’ям з дітьми

Розвиток – частина життя
«Сил і енергії мені дає одне місце з Біблії, коли Ісус говорить: «Їжа моя – творити волю Того, що послав Мене». І я так само – коли розумію, що це справа Божа, то цим я і живу. Дуже люблю щось організовувати, якісь проекти робити. Може, це риса характеру така. Коли немає ніяких ідей, проектів, коли просто сидимо, для мене це мука», – каже пастор і громадський діяч.

Сім’я Сергія Немічева: дружина та двоє синів

Не забуває активіст і про час для сім’ї. В суботу він працює максимум до 17:00 і потім – вечір для родини. Також неділя – це зібрання у церкві та час для дружини і дітей. У цей день він старається забувати про роботу і утримуватися від дзвінків.

«З дружиною мені пощастило. Ми різні ситуації проходили в житті, починали все з нуля, нічого в нас не було. Одружилися – орендували квартиру і все. І дружина зі мною до цього дня, ніколи не дорікала, що мене десь немає або що не вистачає грошей чи ще що. Мені пощастило. До того ж вона бере участь майже у всіх проектах, завжди включається, коли потрібна допомога».

«Громадський діяч року»

Скромний у розмові, але багатий на результати, Сергій зізнався: «Для такого маленького містечка наша організація робить багато». І це помічають люди. В 2016 році Сергій отримав грамоту від народного депутата «Громадський діяч року». А в 2019 Кіровоградське обласне телебачення знімало сюжет про NGYouthorg та нагородило організацію грамотою «Ідея року».

На запитання«як поєднувати стільки справ одночасно?» Сергій Немічев ніяковіє: «Не знаю. Мені завжди здається, що я роблю мало і нічого не встигаю. Я завжди поспішаю, щоб зробити більше».

Розмовляла Ольга Дацька, «Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram

Читайте також

  • Кирило Бабенцов
    Герой – вірний Україні з народження і до самої смерті
    Уявімо, що зараз ви знайомитесь з одним із тих завдяки кому прокинулись, п’єте смачну каву, маєте близьких поруч та виховуєте дітей. Ці колись буденні речі вже давно стали для українців переоціненими та надважливими. Тому зараз коли йде війна, ми так шануємо наших воїнів. Адже завдяки…