З російського полону – у Боснійський замок: подробиці унікального туру для військових

Актуально
11.10.2024
З російського полону – у Боснійський замок: подробиці унікального туру для військових

Християнська місія «Chalice of Mercy» організувала поїздку за кордон для подружніх пар, чоловіки чи дружини яких пережили російський полон. 16 сімейних пар відвідали містечко Меджугор’є, що у Боснії та Герцоговині. Метою поїздки було відновлення захисників після звільнення.

Організатором та спонсором заходу є Американський благодійний фонд «Chalice of Mercy» (Чаша милосердя), за підтримки Координаційного штабу військовополонених. Організація займається допомогою українцям, які опинилися у тяжких життєвих обставинах. Головний напрямок фонду – це надання необхідної допомоги польовим хірургічним відділам та стабілізаційним пунктам в зоні бойових дій. Також цивільним лікарням, де проходять реабілітацію військові у вигляді хірургічних розхідників, а також життєво необхідних ліків.

Засновник та президент фонду Валентина Павсюкова зазначає: «Коли я вперше почула про українських військових, взятих у полон з «Азов Сталі», я знала, що хочу зробити, щоб допомогти їм одужати після обміну – привезти їх до Меджугор’я! Це наша друга група, яку спонсорує та організовує Chalice of Mercy. Благодать глибоко проникла в серце! Багато хто розповідав, що це був свіжий ковток повітря».

В проведені заходу брали участь Павло Гончарук, єпископ-ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії, який має досвід військового капеланства; Геня Самборська, яка багато років є частиною Чаші Милосердя та головою Благодійного фонду «За гідність людини»; Адріан Буковинський та його дружина Марія, які були частиною сімейної підтримки та реколекції. Андріан викладав чудові програми та проекти для родин військових.

Учасники поїздки проживали у замку, який гостинно відчинили господарі Патрік і Ненсі. Під час туру ходили на гору Подбордо. Святкували дні народження учасників та 33-ю річницю шлюбу Адріана і Марії Буковинських. Також відвідували спільноту «Світло Марії», підіймалися на гору Кріжевац, їздили на водопад «Кравіце», були на вечірній програмі в Храмі св.Якова, покладали свічки до Воскреслого Ісуса, мали щирі розмови. На зворотному шляху не оминули Макарську Рів’єру і Адріатичне море.

Учасники заходу відзначають, що вони отримали приємні незабутні емоції. «Для них це було чарівною казкою, в них наче крила виросли, якраз їм не вистачало приязних зустрічей, тепла і доброти, яке вони отримали в Меджугор’ї. Щирість, доброзичливість, відкритість, відвертість, гостинні обійми Ненсі, довіра до єпископа Павла, прості та щирі молитви, добре серце Валентини», – зазначила співорганізатор поїздки Геня Самборська.

Валентина Павсюкова підкреслює, що сім’ї – це те, що найбільше страждає під час війни, особливо сім’ї військових. Тому багато втрачених чоловіків чи дружин, втрачених дітей чи сімей розлучаються. «На нас чекає велика робота не тільки попереду, але й зараз. Одужувати треба не пізніше, а негайно. Наша країна страждає від демографічного спаду та високого рівня розлучень», – каже Павсюкова.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram