Лгбт-люди значно частіше мають деменцію, депресію та інсульти: сенсаційні результати дослідження у США

Актуально
27.09.2024
Лгбт-люди значно частіше мають деменцію, депресію та інсульти: сенсаційні результати дослідження у США

Згідно з новим дослідженням, лгбт-представники мають на 15 відсотків більшу схильність до неврологічних захворювань, ніж гетеросексуали. У таких людей частіше розвивається деменція, пізня депресія та інсульт.

Дослідники з Єльської школи медицини у Сполучених Штатах проаналізували дані понад 390 000 людей. Із загальної групи, 39 632 — були представники лгбт. Метою дослідницької програми під назвою «Усі ми» було виявлення людей, які страждають на такі неврологічні захворювання як депресія, деменція, депресія пізнього віку та інсульт. Дані збирали з 2017 по 2022 рік. Результати дослідження були опубліковані 25 вересня в медичному онлайн-журналі Американської академії неврології Neurology.

Аналітики оцінили електронні записи про стан здоров’я та дані, отримані власноруч. Вони оцінили ризики хвороб та розглянули всі підгрупи учасників лгбт. Загалом 21 091 особа мала неврологічне захворювання. З них 11 553 людини мали пізню депресію, 6 605 людей мали інсульт і 2 933 людини мали деменцію. В дослідженні враховувались такі фактори як вік, куріння та високий кров’яний тиск.

Виявилось, що на 15 відсотків більше випадків на розвиток негативних наслідків для здоров’я мозку у лгбт-представників, ніж гетеросексуалів. Також було встановлено, що люди, які належать до «сексуальної та гендерної меншини» на 14 відсотків частіше страждають від деменції та на 27 відсотків частіше від пізньої депресії.

«Наше дослідження розглядало цю групу, яка історично була недостатньо представлена в неврологічних дослідженнях, і виявило, що вони мали підвищений ризик несприятливих наслідків для здоров’я мозку», — сказав Шуфан Хуо, невролог з Єльської школи медицини, який очолював дослідження.

Дослідники відзначили, що представники лгбт-угрупування частіше вживають психоактивні речовини, більш схильні до куріння і у них вищий ризик захворіти ВІЛ-інфекцією.

Також було виявлено, що біологічні чоловіки, які змінили зовнішні статеві ознаки, мали на 68 відсотків вищий ризик інсульту порівняно з функціональними чоловіками. Водночас для інших груп, які були в межах дослідження, підвищеного ризику не спостерігалося.

Слід зазначити, що дослідження також було підтримано Німецьким дослідницьким фондом.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram