Геноцид у центрі Європи: страшна реальність сьогодення

Актуально
07.04.2022
Геноцид у центрі Європи: страшна реальність сьогодення

На погляд переважної більшості, ймовірність вчинення актів геноциду у Європі зразка ХХІ сторіччя здавалося неможливою. Світ вже бачив його у середині ХХ століття і прийшов до висновку, що має зробити все можливе для уникнення його повторення. Але прямо зараз ця жахлива історія повторилася в центрі Європи і продовжє бути страшною реалією сьогодення.

«Геноцид – більше за масові вбивства»

Вперше поняття «геноцид» було введено в 1944 році в книзі «Axis Rule in Occupied Europe» («Панування країн Осі в окупованій Європі») польським євреєм Рафаелем Лемкіним, який народився на українській Галичині та навчався у Львівському університеті. Описуючи трагедію українського народу – Голодомор 1932-1933 років він писав: «Це не просто масове вбивство. Це геноцид. Винищення не лише окремих осіб, але й культури та нації».

Термін увійшов у широкий вжиток після Другої світової війни. Він означав переслідування циган, євреїв та інших народів німецькими нацистами та їх союзниками із метою знищення. Саме Лемкін, будучи викладачем права в Університеті Дьюка (США), домагався того, щоб термін  «геноцид» став важливим поняттям міжнародного права.

І Лемкін досяг своєї мети. 11 грудня 1946 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй у своїй резолюції 96 (1) оголосила, що геноцид є злочином, який порушує норми міжнародного права й протирічить духу та цілям Організації Об’єднаних Націй і весь цивілізований світ його засуджує.

Резолюція була ухвалена одноголосно. В тексті документу зазначається: «відповідно до норм міжнародного права геноцид є злочином, який засуджує цивілізований світ, і за здійснення якого основні винуватці і учасники піддаються покаранню».

Через 2 роки, 9 грудня 1948 року, було прийнято Конвенцію про запобігання злочину геноциду та покарання за нього (далі – Конвенція), яка дала чітке визначення поняттю «геноцид», під яким розуміються дії, що вчиняються з наміром знищити повністю чи частково яку-небудь національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку.

Статтею ІІ Конвенцї виділяються п’ять критеріїв, які можуть застосовуватися до трактування геноциду:

– убивство членів окремої групи громадян;

– завдання серйозної тілесної або психологічної шкоди членам групи;

– навмисне створення групі життєвих умов, розрахованих на її фізичне знищення у цілому або частково;

– застосування дій, спрямованих на попередження народжуваності в групі;

– примусове переміщення дітей однієї групи в іншу.

За геноцид може бути притягнута до відповідальності будь-яка особа – починаючи від очільника держави і закінчуючи простою особою. А для визнання факту скоєння геноциду, необхідно довести хоча б один факт з вказаних п’яти актів, що навмисно були спрямовані проти однієї з груп.

Зазначимо, що Україна та росія є сторонами Конвенції. Відповідно до статті ІХ «всі спори щодо тлумачення, застосування або виконання цієї Конвенції передаються на розгляд Міжнародного Суду ООН на вимогу будь-якої сторони у спорі».

Дійсно, до сьогодні термін «геноцид» застосовувався нечасто: до Голокосту та голодомору в Україні у 30-х роках, до Руанди та боснійської Сребрениці. Це ті акти, які міжнародні військові та кримінальні трибунали визнали міжнародними злочинами. А скоєні чисельні воєнні злочини росіян на території України на початку війни, надали можливість Україні ініціювати спір перед Міжнародним судом ООН.

Міжнародний суд ООН: Україна проти рф

Росія, використовуючи підходи Геббельса «щоб у брехню повірили, вона має бути жахливою», звинуватила Україну у геноциді власного народу. А потім використала ці звинувачення як casus belli – «формальний привід для війни».

Проте наджорстокі дії військових рф на окупованих територіях надали можливість Україні вже на третій день війни ініціювати спір перед Міжнародним судом ООН. Який 16 березня 2022 року виніс попереднє рішення (наказ) щодо звинувачень у вчиненні геноциду відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. В тексті документу акцентовано на необґрунтованості обвинувачень з боку росії: «Суд не має жодних доказів на підтвердження тверджень росії про геноцид на території України».

Також в ухваленому рішенні Міжнародного Суду ООН суд наказав росії виконати такі тимчасові заходи:

– негайно зупинити військові операції, розпочаті 24 лютого 2022 року на території України;

– забезпечити, щоб будь-які військові чи будь-які інші організації чи особи, які перебувають під російським контролем, не продовжували військові операції.

За такі заходи проголосували 13 суддів «за», російський та китайський судді, що очевидно і «зрозуміло» – «проти».

Фактично наказ Міжнародного Суду ООН констатував факт протиправності та безпідставності вторгнення росії в Україну. І хоча рішення по суті ще немає, але щиро сподіваємося на те, що і на цьому міжнародному фронті Україна отримає перемогу. Адже більшість міжнарожних лідерів підтримують Україну та сміливо називають речі своїми іменами.

Міжнародні лідери закликають зупинити геноцид українців

Одним з перших міжнародних лідерів, який виразив обурення щодо дій рф в Україні став голова комітету закордонних справ парламенту Естонії Марко Міхкельсон. Він провів аналогії української Бучі у 2022 році та боснійського містечка Сребрениця у 1995 році: «Жахи у Бучі – це українська Сребрениця. Це і означає «денацифікація» по-руські».

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав негайно провести саміт ЄС щодо злочинів російських військових в Україні.

«Це слід назвати актами геноциду і розглядати як такі. Кожен винуватець – прямо чи опосередковано – має бути суворо покараний міжнародним трибуналом», – заявив Моравецький.

Про визнання геноцидом злочинів Росії в Україні йдеться у спільній заяві голів комітетів закордонних справ Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Румунії та Чехії, заяві Сейму Польщі тощо, повідомив голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

На жаль, геноцид українського народу повторився та чиниться в центрі Європи прямо зараз, щохвилини. Втрати налічують вже тисячі скалічених, вбитих та понівечених мирних жителів. І українці чекають від усього цивілізованого світу адекватної протидії цьому найстрашнішому зі злочинів і відповідного покарання усіх винних в їх організації та реалізації.

Рух “Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram