Ювенальна поліція: допомога сім’ї чи атака на батьків-військовослужбовців

Актуально
09.03.2023
Ювенальна поліція: допомога сім’ї чи атака на батьків-військовослужбовців

17 лютого ювенальна превенція з одного районів Києва зателефонувала дружині військового Миколи Ляховича. Вони вимагали, щоб вона прийшла до їхнього управління разом із сином. Микола Петрович є українським громадським діячем, правозахисником, також доброволець російсько-української війни, засновник державної політики ціннісного національно-патріотичного виховання в Україні при Міністерстві молоді та спорту України.

З чого це все розпочалось, військовослужбовець особисто розповів на своїй сторінці у Фейсбуці. Він записав відео з досить детальною розповіддю ситуації. Отже, 13-річний син Миколи Ляховича, відразу після школи разом зі своїми друзями на шляху додому вирішили забігти на озеро, що знаходиться недалеко від школи. Вочевидь у їхньому підлітковому віці, ними рухала цікавість. І звісно, що їхня поведінка була неправильна, адже батьки завжди говорили, що таке робити не можна.

Тільки вони підійшли до краю озера, поліцейські з сектору ювенальної превенції Управління поліції у Дарницькому районі Головного управління Національної поліції в місті Києві покликали їх. Представились особисто та почали дізнаватись особисту інформацію, записали номери телефонів батьків підлітків. Микола Петрович коментує цей момент: «Звісно, я вдячний поліцейським, що покликали дітей, сказали їм, що не можна так робити».

Але потім, вони зателефонували його дружині, і якби вони сказали провести виховну бесіду з дитиною, на цьому можна було б закінчувати історію та подякувати. Але натомість, ювенали почали вимагати від дружини військовослужбовця прийти до них в управління в Дарницькому районі Києва.

У відповідь вона пояснила, що не зможе прийти через стан здоров’я. Адже її лікарняний триває не тижні, а місяці. Проте правоохоронцям було однаково, вони не сприймали це за об’єктивну причину. Мабуть тому почали грубити жінці та продовжувати розмову навіть з нотками зверхності. «Нас це взагалі не цікавить, ви не виховуєте дитину!», – сказали представники служби.

«Крім того пропонували приходити у відділення хоч до другої ночі, мовляв, вони можуть в цей час бути у офісі. Але ж нормальні сімейні люди в цей час будуть зі своєю сім’єю, зі своїми дітьми, а не оформляти протоколи в тилу на сім’ї наших захисників», – розповідає військовий та батько дітей.

Як зазначає Микола Ляхович, через таку психопатичну поведінку постраждала не лише його сім’я, а й родина іншого хлопця Кості, у якого батько з травмою після фронту знаходиться вдома під доглядом дружини.

Людмила, мама Кості, у особистій розмові з офісом «Всі разом!» розповідає, коли їй зателефонували й сказали, що її сина зупинили правоохоронці біля озера, вона звісно що, була вдячна. Пані Людмила подякувала ювенальній службі й провела бесіду з сином за їхньою вказівкою. Проте через пару годин, як син вже прийшов зі школи додому, їй зателефонували та сказали прийти у відділення для складання протоколу. Вона пояснила, що не зможе прийти, адже доглядає свого чоловіка, який у тяжкому стані після фронту.

Після цього, служба подала офіційний запит у школу для отримання характеристики на дітей. Жінки радились з юристами, щодо цього випадку, чи можна вважати його правопорушенням. Лише мама третього хлопчика Саші відразу після дзвінка правоохоронців пішла в управління Національної поліції, де з нею провели відповідну бесіду.

Рух «Всі разом!» наголошує, що сім’я – це комплексний суб’єкт. Недопустимо піклуватися про права та інтереси лише одних членів сім’ї, при цьому ігнорувати об’єктивні обставини і потреби інших членів сім’ї. Держава покликана допомагати сім’ям, а не стояти з кийками над головами подружжя і батьків. І особливо це стосується делікатних ситуацій, де батьками є українські військовослужбовці, які захищають Україну з ризиком для життя.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram