Руху «Любов проти гомосексуалізму» – 20 років. Як все починалося + фото унікального документу

Актуально
21.09.2023
Руху «Любов проти гомосексуалізму» – 20 років. Як все починалося + фото унікального документу

У цей день 20 років тому – 21 вересня 2003 – на Хрещатику у Києві відбулася перша в історії України вулична акція протидії лгбт-пропаганди і захисту сімейних цінностей. Саме це стало початком руху «Любов проти гомосексуалізму» (ЛПГ) в Україні. Цікаво нагадати, що саме тоді спричинило проведення тієї акції, а пізніше і розгортання масштабного національного руху…

Тоді на початку вересня стало відомо, що у Києві на 21 число запланована перша публічна демонстрація за участі гомосексуалістів та лесбійок – фактично перший так-званий «гей-парад». Дізнавшись про це, молодий журналіст Руслан Кухарчук виявив ініціативу провести інформаційно-просвітницьку акцію на тему гомосексуалізму і з метою недопущення «гей-параду» у Києві. Він надіслав відповідне повідомлення голові Київської міської державної адміністрації Олександру Омельченку.

«Наступного дня мене екстрено запросив на розмову заступник київського мера Михайло Поживанов, – згадує Руслан Кухарчук розвиток подій. – Він делікатно запропонував, якщо можливо, утриматися від проведення нашої акції, щоб не провокувати конфлікт. Я відмовився від цієї пропозиції і повідомив, що будемо проводити обов’язково. На цьому і розійшлися».

21 вересня кілька десятків людей долучилися до акції на запрошення Кухарчука. Вони стояли вздовж Хрещатику під час масового забігу, який проходив у той день. Учасники тримали транспаранти «Гомосексуалізм = СНІД», «Геями не народжуються, ними стають», «Одностатевої любові не буває», «Гомосексуальність – ворог сім’ї» та інші. Також надрукували і роздали кілька тисяч тематичних листівок.

У підсумку ніяких організованих акцій у виконанні гомосексуалістів і лесбійок того дня так і не відбулося. Вже пізніше стало відомо, що київська міська влада напередодні у письмовій формі наполегливо попросила лгбт-активістів утриматися від проведення своїх активностей, у тому числі – не розгортати свій десятиметровий прапор.

З тих пір до ідеї проведення «гей-парадів» в Україні ніхто не повертався наступних 10 років. І лише у 2013 відбулася повторна спроба – тоді гомосексуалісти і лесбійки вийшли на свою коротку ходу біля стін київського зоопарку.

Своєю чергою учасники першої акції протидії лгбт-пропаганді об’єдналися для подальшої спільної роботи. Вуличні акції «Любов проти гомосексуалізму» на Хрещатику стали щорічними і регулярними. Поступово форми роботи набули різноманітності. Випуск поліграфічної продукції, збори підписів, виступи у медіа, судові процеси проти уряду, випуск документальних фільмів та інше. У 2009 році організація була зареєстрована у Міністерстві юстиції з набуттям всеукраїнського статусу. Серед найзнаковіших досягнень руху ЛПГ – збір понад 100 000 мокрих підписів українців на підтримку закону про заборону пропаганди гомосексуалізму в Україні. Врешті-решт законопроєкт №8711 був проголосований у першому читанні у 2012 році.

На базі руху ЛПГ пізніше виник масштабний рух «Всі разом за сім’ю» – формат маршів і святкових сімейних фестивалів, які охопили понад 65 міст і 250 000 тисяч учасників. Утім ЛПГ продовжує функціонувати як протестна ініціатива з метою викриття лгбт-пропаганди, яка складає загрозу громадянам, суспільству, дітям і сім’ям.

Читайте і поширюйте інформаційний спецпроєкт організації «Любов проти гомосексуалізму»:
«ЛГБТ. РОЗШИФРУВАННЯ»

Перші активісти руху ЛПГ біля Головпоштамту у Києві, 21 вересня 2003 р.

Майдан незалежності, 21 вересня 2003 рік. Руслан Кухарчук роздає просвітницькі листівки

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram