Окремі ділянки Києва оголосили Швецією, щоб пропагувати «рівність і різноманітність»

Актуально
18.06.2021
Окремі ділянки Києва оголосили Швецією, щоб пропагувати «рівність і різноманітність»

З початку червня у центрі Києва (вздовж Пейзажної алеї до Арки дружби народів), в тому числі біля пам’ятника Володимиру Великому, були розміщені зображення із надписом «Вітаємо у Швеції!» із пропозицією перейти за QR-кодом.  Як повідомляється на сайті Посольства Швеції в Україні, таке розміщення є ініціативою вказаного Посольства в рамках святкування Днів Швеції в Україні із переліком відповідних «цінностей», призначених для популяризації в Україні.

Рух «Всі разом!» звернувся до Головного управління Національної поліції у столиці із заявою про наявність у діях іноземного посольства ознак порушень законодаства України. У листі міститься також вимога забезпечити належним чином захист прав і свобод людини, в тому числі прав на безпечний інформаційний простір, а також захистити моральні та етичні норми суспільства в межах своєї компетенції в інтересах національної безпеки, охорони здоров’я, суспільства і держави.

У зверненні зазначається, що згідно законодавства України територія поза межами іноземного посольства не може вважатися територією іноземної країни. “Слова «Вітаємо у Швеції» поза територією Посольства Швеції можуть сприйматися як нетактовні і такі, що суперечать правилам роботи дипломатичних установ згідно із положеннями Віденської конвенції про дипломатичні зносини та Положенням про дипломатичні представництва та консульські установи іноземних держав в Україні” – йдеться у заяві.

Звертаємо увагу, що при переході за вказаним QR-кодом кияни та інші громадяни України отримують доступ до інформації, яка викликає  незгоду і навіть протест та сприяє розколу суспільства. А саме:

1. Неоднозначний зміст на зображеннях: «Вітаємо у Швеції! Тут…святкують гендерну рівність». Слід зазначити, що у Стамбульській конвенції, яку ратифікувала Швеція, розуміння гендеру (стаття 3) неодмінно включає сексуальну орієнтацію (за якою виділяють гомосексуалістів, лесбійок, бісексуалів, пансексуалів) та гендерну ідентичність (за якою виділяють трансгендерів, агендерів, транссексуалів – загалом, нараховують близько 50 типів гендеру).

Використання конфліктного поняття «гендер» і заклик до відповідної «гендерної рівності» має ознаки провокації. А словосполучення «Вітаємо у Швеції» на території України в умовах збройної агрессії з боку Російською Федерацією може бути сприйнято як посягання іноземної держави на територіальну цілісність України.  Це може спровокувати суспільний конфлікт та спричинити  порушення громадської безпеки і порядку.

2. Провокативний зміст на сайті: «Тут можна бути чоловіком і вийти заміж»; «…в сім’ї дві мами». Подібні словосполучення прямо суперечать Конституції України і положенням  Сімейного кодексу, які визначають шлюб, як союз чоловіка і жінки. Згідно із законодавством України чоловіки не можуть виходити заміж і подібні твердження є порушенням змісту ст. 51 Конституції та ст. 21 СКУ, який визначає, що «шлюбом є сімейний союз жінки і чоловіка». А також на сайті міститься зображення поцілунку двох чоловіків та двох жінок з символікою ЛГБТ-спільноти.

На нашу думку, подана інформація прямо суперечить нормам Конституції України, Сімейному кодексу та законодавству України про захист суспільної моралі та порушує право дітей на безпечний інформаційний простір. Тому що переважна більшість українських громадян може сприйняти це як рекламування та пропаганду одностатевих стосунків. При цьому, відповідно до ст. 7 Закону України «Про захист суспільної моралі» забороняється розповсюдження продукції (та інформації) сексуального характеру серед неповнолітніх.  Статтею 20 Закону України «Про рекламу» забороняється подання інформації, здатної викликати зневажливе ставлення дітей до небезпечних для здоров’я та життя ситуацій, в тому числі реклама не повинна завдавати дітям моральної чи фізичної шкоди. Вважаємо, що подібні зображення сексуального характеру із чоловіками-гомосексуалістами  можуть потенційно завдати моральну (та/або фізичну) шкоду та порушити нормальний психічний розвиток невизначеної кількості дітей та підлітків.

На думку юристів Руху, у масовому розповсюдженні інформації про одностатеві відносини у позитивному контексті є ознаки порушення прав дітей на безпечний інформаційний простір, а також – законодавства про рекламу та захист суспільної моралі. Такі дії містять ознаки нехтування  етичними та моральними нормами суспільства, що є категорією громадського правопорядку та об’єктом національної безпеки України.

Рух “Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram