Дозвіл на продаж алкогольних напоїв – які наслідки для українців

Актуально
06.04.2022
Дозвіл на продаж алкогольних напоїв – які наслідки для українців

Із введенням воєнного стану в Україні продаж алкоголю став під забороною. В деяких областях, де воєнні дії не проводилися, «сухий закон» пом’якшили ще всередині березня, як то, наприклад, в Рівному чи Полтаві. А з 1 квітня Київ та Одеса дозволили собі зняти обмеження на продаж алкогольних напоїв, слідом 2 квітня таку заборону зняв Львів. Економісти оправдують такі дії необхідністю забезпечення нормального функціонування підприємств і отримання коштів у бюджет. Але військові та капелани б’ють на сполох: алкоголь приносить багато ризиків як для цивільного населення, так і для військових. Особливо це помітно у Києві. Рух «Всі разом!» провів свою експертизу послаблення «сухого закону».

Про вплив алкоголю на організм людини відомо усім. Саме під впливом алкоголю здійснюється побутове насильство та розбій. Медики не готові приймати в лікарні людей з отруєнням алкоголем, бо зайняті порятунком воїнів з передової.

Яка ситуація загалом в Києві після скасування «сухого закону», розповідає місцевий житель Олег Довбиш. Олег евакуював свою родину в безпечне місце, а сам повернувся до столиці і долучився до волонтерського проекту руху «Всі разом!». Він каже: «Відразу на другий день після відміни «сухого закону» у Києві на вулицях з’явилися «аватари». Це люди, які оп’янілі настільки, що не контролюють свої дії. Моторошно, коли чуєш п’яні крики на вулиці, або коли ідеш парком, а назустріч тобі ледь переставляє ноги чоловік із пітбулем на повідку. Дуже неприємна картина, це додає тривожності і сіє неспокій. Такі «веселощі» дуже недоречні в воєнний час. І ці п’яні люди з’явилися буквально в ті дні, коли ми і весь світ почув про звірства в Бучі».

Капелан Андрій Міщенко також висловився про загальний настрій серед військових: «Військові не задоволені вільним продажем алкоголю. Всі військові частини дотримуються “сухого закону”».

Про сумнівний економічний ефект також говорить і священик Костянтин Пантелей. Він закликає повернутися до повної заборони алкоголю, щоб попередити кримінальні дії: «Не можу збагнути, що сумнівний економічний ефект від продажу алкоголю затулив очі і розум Київським чиновникам. Економіці України потрібні кошти. Але точно не завдяки продажу алкоголю у воєнний час. Цей прибуток може обернутися фатальними наслідками для населення Києва, для військової адміністрації. Більшість кримінальних злочинів стаються саме у стані алкогольного сп’яніння. Київ, визволений від небезпеки оточення, здався на пропозицію короткозорого начальства. Сухий закон участі війни – це нормально. Потрібно повернутися до практики, яка була введена з перших днів активної війни може зберегти спокій і життя та попередити кримінальні вчинки багатьох людей, які не знають міру у споживанні алкоголю».

Втім, про дозвіл алкоголю тепер жартують і в соцмережах. Зокрема, в коментарях під дописом воїна Євгена Карася, який також висловився проти вільного продажу алкоголю у Києві, пишуть: «Завдяки алкоголю, тернопільські пияки передали війську 15 машин».

А якщо відкинути всі жарти, то така практика продажу алкоголю руйнує дисципліну в місті, заважає військовим виконувати свої прямі завдання – захист території від ворога.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram