Жінка під час війни: пологи чи аборт? Що заважає народжувати? Олександра Загородня у Кабінеті експертів

Експертиза
16.08.2023
Жінка під час війни: пологи чи аборт? Що заважає народжувати? Олександра Загородня у Кабінеті експертів

«Жодна жінка в світі не пошкодувала, що народила дитину. Але дуже багато жінок у світі шкодують, що колись вони перервали власну вагітність», – сказала акушер-гінеколог Олександра Загородня у Кабінеті експертів.

Пані Олександра є доктором медичних наук, акушером-гінекологом та доцентом кафедри акушерства та гінекології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. У новому випуску вона згадує, як 24 лютого 2022 року на свій день народження вона приймала пологи під обстрілами. Попри те, що навколо вибухає, а на Київ йшли танки – діти народжувались, а з ними і майбутнє України.

«Звісно, ми спускали їх в бомбосховища. Жінка з дитиною саме прекрасне і вони мають бути у спокої. Проте, наразі така наша реальність», – зазначає лікар.

Чи збільшились сумніви жінок щодо народження дітей в умовах війни? Пані Олександра зазначила, що у її досвіді наразі таких жінок стало менше. Навпаки, більшість сімей сприйняли реальність такою якою вона є. Хоча навколо війна жінки та сім’ї зрозуміли, що у них є можливість дати життя, а не забрати. Тому приймають рішення народжувати.

Також у розмові згадали молодь та підлітків. Адже у більшості з них не достатньо вкладене розуміння цінності життя. Оскільки Олександра є доцентом кафедри акушерства та гінекології, вона має спілкування з молодими дівчатами. Серед них вона не почула ні однієї категоричної відповіді на захист ненародженого життя.

«Чому такі відповіді і від чого це залежить?», – запитав ведучий програми Руслан Кухарчук. Лікар відповіла, що впершу чергу – це батьки та виховання. Також, це система виховання у школі та вищих навчальних закладах.

«Система навчання у нас прекрасна. Але елементи формальності у ній є. Ми починаємо вчити Тараса Шевченка у 8-му класі, але так і не знаємо всієї глибини його творчості. Схожа ситуація і з предметами біології, основи здоров’я чи етики – вони є, але через елементи формальності діти не можуть до кінця усвідомити цінність свого та чужого життя», – розповідає Олександра.

Більше цікавих й проаналізованих питань про фінансування державою абортів, відмови лікарів від операцій та яка основна причина сумнівів жінок народжувати? А головне, коли виникає людське життя?

Про це і не лише дивіться у новому випуску Кабінет експертів із Олександрою Загородньою.

Приємного перегляду!

Нагадаємо, що Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!”. Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram