Українська ідентичність, конкуренція за українців у ЄС, мовне питання і загрози існуванню. Василь Мокан у Кабінет експертів

Експертиза
28.08.2024
Українська ідентичність, конкуренція за українців у ЄС, мовне питання і загрози існуванню. Василь Мокан у Кабінет експертів

«Сім’я є базовим інститутом в Україні, де формуються цінності, і в тому числі патріотизм та українська свідомість. Я вважаю, що збереження інституту сім’ї у класичному його розумінні є одним з ключових завдань і проблем, які зараз стоять в Україні», – сказав Василь Мокан, народний депутат України, член Комітету Міністерства молоді і спорту.

У новому випуску говоримо про вже діючий Закон про утвердження української національної і громадянської ідентичності. Гість розповідає, що у ньому сформовано три ключові напрямки державної політики. А саме – національно-патріотичне виховання, військово-патріотичне виховання та громадянська освіта.

«Якщо проаналізувати кожен з цих напрямків окремо, то можна побачити, що вони про любов до своєї батьківщини. Але любов не для користі, а справжня внутрішня, яка формується з дитинства, тобто дошкільного закладу освіти», – зазначає гість програми.

Таким чином депутат має на увазі, що дана державна політика буде сфокусована на роботі з дітьми і майбутнім поколінням для того, аби вони розуміли в якій країні проживають і вже формували любов до неї.

Зокрема військово-патріотичне виховання, це про оборонну свідомість і захист своєї держави. А третій напрям, громадянська освіта, про знання кожного громадянина своїх прав і обов’язків. Для того, щоб бути компетентною і сповна володіти тими можливостями, які надає їй держава.

Василь Мокан зазначає, що саме три складові сформують справжнього патріота, який не для показухи чи інших вигод буде одягати вишиванку. Він говорить: «Так ми збережемо нашу ідентичність, так ми її будемо розвивати. Адже ідентичність має дуже багато складових. Наше ж завдання дати законодавчу базу і напрацювати підзаконні інструменти для цього».

Щодо єдиного розуміння, що таке національна громадянська ідентичність серед депутатів чи громадян складно знайти. Однак голосування і прийняття цього Закону було одноголосним. Також депутат додає, що є чимало парламентарів, які мають високий рівень патріотизму та свідомості. Проте водночас, недостатньо.

Ще однією темою обговорення стало мовне питання. Чи дійсно мова є єдиною ознакою української ідентичністю? Василь Мокан зазначає: «Безсумнівно, мова є базою для українців. Однак, вона далеко не єдиний критерій за яким можна визначати українську ідентичність». Також додає, що в даному випадку головне, щоб закон не перетворювався у формалізм, а дійсно був працюючим та ефективним.

Більше дивіться у новому випуску про чайлдфрі, подолання демографічної катастрофи та ефективність державної стратегії. Як повернути українців та молодь, як стратегічний ресурс для відновлення України.

Нагадаємо, що Кабінет експертів – це аналітичний центр руху “Всі разом!”. Його резиденти генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Щотижня ютуб-канал Кабінету експертів публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram