Спільна заява громадських організацій щодо ідеологічно упередженої угоди про співтовариство між Європейським Союзом та державами Африки, Карибського басейну та Тихого океану

Експертиза
29.11.2021
Спільна заява громадських організацій щодо ідеологічно упередженої угоди про співтовариство між Європейським Союзом та державами Африки, Карибського басейну та Тихого океану

Як представники громадських організацій, що підписалися нижче, висловлюємо рішуче заперечення та глибоку стурбованість змістом угоди про партнерство між Європейським Союзом та Організацією держав Африки, Карибського та Тихоокеанського регіону (OACPS. Далs – АКТ). Зміст угоди значною мірою має ідеологічний характер і може викликати заперечення з боку усього міжнародного співтовариства.

У запропонованій редакції на даний момент, угода зобов’язує підписантів, серед іншого, пропагувати концепцію гендеру, яка не визначена жодним обов’язковим актом міжнародного права. На всіх рівнях національної та міжнародної політики. У преамбулі документа зазначено, що забезпечення «гендерної рівності» є ключовим для досягнення «інклюзивного та сталого розвитку», а в подальшій частині тексту це є однією з головних цілей самого партнерства між Європейським Союзом та АКТ. Документ навіть містить твердження, що принцип «гендерної рівності» має бути внесений до конституції чи будь-яких інших актів національного законодавства всіх держав-підписантів. Тим часом, термін «гендер» не є загальноприйнятим не лише в країнах Африки, Карибського басейну та Тихоокеанського регіону, а й у самій Європі. Прикладом відсутності підтримки цієї концепції може служити той факт, що до сьогодні 13 держав Ради Європи, де проживає 43% її населення, не прийняли Стамбульської конвенції, яка є єдиним обов’язковим міжнародним актом, у якому зустрічається цей термін.

Разом із тим, угода про партнерство між ЄС та АКТ є дуже небезпечною через те, що її підписання матиме довгострокові наслідки не лише для її підписантів, а й для всього міжнародного співтовариства. Зараз партнерство між Європейським Союзом та АКТ регулюється Угодою Котону, підписаною тодішніми 15 державами-членами ЄС і 77 країнами OACPS 23 червня 2000 року. Угода, яка буде діяти ще 20 років, охоплюватиме не тільки ЄС, а також 79 держав-членів Організації африканських, карибських і тихоокеанських держав, тобто загалом 106 держав. З огляду на те, що наразі до складу ООН входять 193 держави, слід зазначити, що ця цифра значно перевищує просту більшість у 50%, необхідну для прийняття більшості резолюцій Генеральною Асамблеєю ООН. Запропонований текст угоди передбачає інституціалізацію прийняття спільних позицій та координацію діяльності на міжнародній арені. Це може призвести до створення єдиного «блоку для голосування», члени якого будуть зобов’язані щоразу згідно з угодою підтримувати радикальні «прогресивні» соціальні вимоги. Таким чином, створення такого блоку може сприяти ухваленню небезпечних ідеологічних вимог на форумі ООН.

Прийняття, ратифікація та виконання положень нової угоди може призвести до остаточного зламу опору великої групи держав, завдяки чому обов’язкове міжнародне право продовжує захищати людське життя та основні права людини та протистояти радикальним ідеологіям. До сьогодні країни Африки, Карибського басейну та Тихого океану блокували внесення радикально ідеологічних вимог до обов’язкового міжнародного права. Це стосується, наприклад, до терміну «репродуктивні та сексуальні права», який Африканська група ООН постійно відкидає. І саме через це  було здійснено кілька спроб зобов’язати ці держави сприяти абортам та впровадженню сексуальної освіти.

Таким чином, згадана угода є спробою подолати існуючу опозицію громадян африканських держав і замахом на їхній суверенітет. Прийняття документа в його нинішньому вигляді незабаром може призвести до того, що аборт буде розглядатися як «право людини», незважаючи на погляди громадян більшості держав-підписантів, а країни, що захищають людське життя, можуть бути змушені змінити демократично встановлені закони. Це означатиме зміну існуючої системи прав людини проти самої людини.

Тому ми рішуче заперечуємо проти укладання від нашого імені міжнародних угод з метою виконання радикальних ідеологічних вимог та їх експорту до неєвропейських держав. Водночас ми закликаємо представників усіх держав-підписантів поважати волю своїх громадян та відкинути оманливі ідеологічні вимоги, які містяться у цьому документі.

ПІДПИСАТИ ЗВЕРНЕННЯ

Оригінал заяви: https://stopideologicalneocolonialism.org/en/

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram