Місцеві вибори відбулися. Час підвести перші підсумки

Експертиза
02.11.2020
Місцеві вибори відбулися. Час підвести перші підсумки

25 жовтня, в Україні відбулися місцеві вибори. Українці обирали депутатів обласних, районних, сільських рад, а також селищних, сільських і міських голів. Уперше в історії незалежності вибори були організовані на новій територіальній основі: громадяни голосували за представників новостворених громад. Крім того, передбачено й інші зміни – запровадження нових виборчих систем під час обирання депутатів місцевих рад і введення гендерної квоти (серед кожних п’яти кандидатів у списку має бути не менш ніж дві жінки). Для того, щоб проаналізувати національні вибори у місцеві органи влади, ми запросили безпосередніх учасників цього процесу з різних регіонів України.

Гості в студії програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ:
Роман Полікровський – голова міста Збараж.
Олександр Яковлев – кандидат на голову міста Скадовськ.
Олег Подкопаєв – кандидат у депутати міської ради Кривого Рогу.

Ми поцікавилися, як експерти оцінюють зміни у Виборче законодавство, за яким відбулися місцеві вибори? Які переваги та суттєві недоліки цих змін? З якими проблемами стикнулися учасники виборчого процесу? З чим була пов’язана низька явка виборців?

1. За результатами виборів у містах, ми спостерігаємо перемогу регіональних політичних проектів. Це стало несподіванкою, але показало суттєву перевагу кандидатів, які довели відданість своїм громадам, є впізнаваними та здобули авторитет певними справами. Але є тенденція, що місцеві політичні проекти та фігури мають амбіції вийти на загальнонаціональний рівень на наступних парламентських виборах.

2. Цьогоріч виборці отримали не один, а два види бюлетенів. Один – для голосування за голів міст, сіл, селищ або кандидатів у депутати в населеному пункті, де менш як 10 тисяч виборців. Інший — для кандидатів у депутати в населених пунктах, де понад 10 тисяч виборців. Багато сил було кинуто кандидатами на те, щоб пояснити виборцям, як правильно визначати свого кандидата та політичну партію у виборчому бюлетені. Але все одно виборці багато плуталися та робили помилки у своїх бюлетенях.

3. Як повідомила Центральна виборча комісія, явка виборців на голосуванні 25 жовтня 2020 року склала лише 36,88 %. Це найнижчий показник за часів незалежності України. Так, 26 червня 1994 року явка на місцеві вибори становила 75,6%, 29 березня 1998 року — 70,8%, 31 березня 2002 року — 69,3%, 26 березня 2006 року — 67,6%, 31 жовтня 2010 року — 48,7%, 25 жовтня 2015 року — 46,5%. Таким чином, у 2020 році з понад 28 мільйонів зі списків територіальних виборчих комісій, бюлетені отримали лише понад 10 мільйонів українців. У ЦВК однією з причин низької явки назвали пандемію коронавірусу. Експерти програми, серед іншого, назвали причиною низької явки – зневіру громадян і кризу відповідальності, масовий відтік заробітчан, вплив ЗМІ на думку суспільства, щодо знецінення голосу виборців, а також перенасищення виборчим контентом у інфосередовищі.

Дивіться новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ: “Вибори: чому все так?”. Розмова вийшла цікавою та змістовною.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал!
Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram