Інтернати невмирущі? Хто і навіщо їх рятує? Павло Шульга у Кабінеті Експертів

Експертиза
09.07.2021
Інтернати невмирущі? Хто і навіщо їх рятує? Павло Шульга у Кабінеті Експертів

Вийшов новий випуск програми Кабінету Експертів на тему ” Хто і навіщо рятує інтернати”. У студії – Павло Шульга, Президент Асоціації наставництва України, голова Громадської організації “Світанок мрій”. Ведучий – Руслан Кухарчук, голова руху “Всі разом!”

На сьогоднішній день діти стали товаром. Кожна дитина – це певна сума, яка виділяється державою на інтернатний заклад. Проте на дитину там залишається дуже мало. Тому існує певне коло зацікавлених осіб у збереженні інтернатних закладів в такому вигляді, як вони є сьогодні. В інтернатних закладах складна ситуація у сфері порушення прав дитини: і приниження, і побиття, і різні види насильства. Самі діти не можуть захистити себе і не знають, до кого можуть звернутися за допомогою. Тому постає питання: для чого така система, яка не здатна захистити обездолених дітей?

Одне із завдань інтернатного закладу – працювати із сім’єю, щоб дитина повернулася додому. Але це невигідно дуже багатьом через фінансовий фактор. Адже майже у всіх дітей з інтернату є сім’я.

Що є проблемного у державних інтернатних закладах і це сиcтемне? Не поодинокі прецеденти, а саме система? І тому, що це система, краще відходити від такої практики. 

Від радянських часів ми унаслідували не тільки систему, але і те, що єдиним представником дитини є директор чи керівник закладу. І діти не можуть апелювати ні до кого. А тим більше якщо це віддалений заклад, закритий. Діти мовчать про побиття, примушування до роботи, насильство. І коли спілкуєшся з різними чиновниками, чуєш запитання: “А ви взагалі знаєте, що це за діти?” Самі ж чиновники дають ярлики дітям.

А як щодо спеціальних закладів для дітей із фізичними та психічними вадами? 

Спеціальні інтернатні заклади у тому вигляді, у якому вони є зараз, це велике зло. Розміщувати таку величезну кількість діток із різними нозологіями, неправильно.  Треба дивитися в сторону підтримки сім’ї, треба вкладатися в родину. Іноді батькам легше віддати дитину, яка заважає, у спеціальний заклад. Але основна мета закладу повинна бути саме в тому, щоб проводити роз’яснення батькам, щоб допомагати сім’ям. Ніхто батькам не сказав про те, що є спеціальні державні програми для таких дітей, де хтось із батьків може на оплачуваній основі бути асистентом дитини в інклюзивному класі або запрошувати за державний кошт учителя додому.

Вихователі не справляються із такою кількістю дітей, викладаються на повну і просто вигорають. Змінти це все можна тільки тоді, коли дитина і сім’я стане цінністю у суспільстві.

Чому батьки вирішують віддати дитину до інтернату, маючи при цьому нормальну повну сім’ю? Як інтернатні заклади перетворилися в рекрутерів? Що сказала про інститут сім’ї Аксана Філіпішина і чому її напади на просімейних діячів можуть покласти край політичній кар’єрі?

Відповіді на ці та інші запитання дивіться у повному випуску програми Кабінет Експертів. Коментуйте та діліться відео.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал! Будьте завжди в курсі!

 

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram