Хто топить країну в наркотиках?

Експертиза
04.09.2020
Хто топить країну в наркотиках?

Вийшов новий випуск програми КАБІЕТ ЕКСПЕРТІВ про державну політику у царині протидії наркоманії та наркокорупції. В гостях студії Кабінету експертів був Роман Ступницький – член правління Всеукраїнського руху протидії наркоманії та наркокорупції.

Чи знали ви про те, що 80% ринку наркотиків сьогодні займає метадон? Усе це стало можливим через сприяння держави у започаткуванні за кошти міжнародних фондів, т.зв. “замісної” терапії для ін’єкційних наркоманів. Чим мотивувалася українська влада, коли вітала і сприяла впровадженню т. зв. “замісної терапії” для своїх громадян? Чи можливо досягнути суспільного консенсусу у протидії легальному метадону? Невже метадон вже пообіцяли ув’язненим у тюрмах? Чому держава закуповує метадону більше потрібної кількості?

Наркобізнес залишається найприбутковішою справою у всьому світі. Навіть торгівля зброєю поступається ринку наркотиків. З розпадом Радянського Союзу, наркоторгівля в Україні трансформувалася і увійшла в легальну площину. У 90-х роках минулого століття, традиційними для вживання були героїн, опіум – сирець. Сьогодні, 80% ринку наркотиків – це метадон, у всіх його формах. З вуличним метадоном поліція успішно бореться. А ось з офіційним – все набагато складніше. Якщо раніше, за черговою дозою необхідно було йти в наркопритон, то тепер його функцію офіційно виконують т.зв. Центри лікування наркоманії. Достатньо лише звернутися в таку державнау установу і повідомити про свою наркозалежність. Були випадки, коли з метою дослідження доступності отримання метадону через такі центри – просто за зверненням, наркотик отримували цілком здорові люди. Метадонова програма в Україні є частиною глобальної програми наркоторгівлі у світі.

Історія метадону в Україні почалася з ініціативи міжнародних організацій створити державну систему з попередження поширення ВІЛ-СНІДу в Україні. З цією метою, для всіх ін’єкційних наркоманів була впроваджені т.зв. “замісна” терапія. Всі вони були переведені на метадон. Міжнародні організації спочатку виділяли колосальні гроші на придбання легального метадону для наркозалежних, створення матеріальної бази спеціальних центрів по роботі з наркозалежними людьми, штату соціальних працівників та інших потреб. Ця програма буквально була нав’язана міжнародними структурами для реалізації в Україні. І була представлена, навіть мало не єдиною ефективною в боротьбі з поширенням ВІЛ-СНІДу в Україні. Державним службам надходили плани щодо кількості переведених ін’єкційних наркоманів на метадонову терапію. Таким чином, ця програма стала частиною державної політики боротьби з наркозалежністю.

Фактично, це сприяло створенню в Україні мережі метадонових центрів і постійної системи вживання метадону. При цьому ніхто не брав до уваги те, що є категорії наркозалежних людей, яким протипоказаний метадон взагалі. На метадонову терапію навіть потрапляли алкогольнозалежні люди. Створивши стійку систему т.зв. “замісної” терапії, через 10 років, міжнародні організації повністю передали утримання всієї мережі таких центрів Україні – за рахунок коштів її платників податків.

Закупівля метадону продовжує відбуватися централізовано через Глобальний фонд боротьби з наркозалежністю. Експерт стверджує, що держава не веде підсумкову статистику вилікуваних від наркотичної залежності людей, в результаті їхньої участі в метадоновій терапії. У відкритому доступі представлені лише цифри про обсяги закупівель і реалізації метадону в Україні. А ось статистика США показує, що у них на 300% збільшилася смертність, в результаті “лікування” метадоном.

За 16 років реалізації “замісної” терапії в Україні статистика поширення ВІЛ_СНІДу не стала менше, наркоманів теж не поменшало, злочинність не знизилася. Таким чином, на практиці ми бачимо, що результативність “замісної” метадонової справдила початкові очікування. Однак доведеним наслідком реалізації такої програми, стало значне поширення нелегального метадону в Україні. Якщо раніше, тільки кожен 2-3 з 100 наркозалежних людей, хоча б раз у житті вживали цей наркотик, то після введення т.зв. “замісної” терапії, цей показник досяг кожних  8-10 вже залежних від метадону людей.

Метадон на сьогодні став головним наркотиком в Україні. Якщо порівнювати героїн з метадоном, з метою визначення їх впливу на людину, то безумовно метадон надає більш важке і тривалий вплив, тому що викликає абстинентний синдром тривалістю від 15 днів до 2 місяців. При тому, що героїнова «ломка» триває до 7 днів.

Роман Ступницький відзначив пріоритетні напрямки, які повинні лягти в основу державної політики зниження рівня поширення наркозалежності в Україні:
1. Профілактика наркоманії.
2. Створення потужної системи лікування і реабілітації наркозалежності. Прикладом може стати польський досвід. Вони створили систему державної підтримки найбільш ефективних програм реабілітації, які довели статистично свою результативність.

Дивіться програму КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ: “Хто топить країну в наркотиках?”

Залишайте свої коментарі, бо нам дійсно цікава ваша думка.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал!
Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram