Класична музика та реабілітація. Вплив на психологічний стан у час війни

 У 2023 році ми провели благодійні виступи з концертними програмами перед різними верствами населення в Одеському регіоні. Відповідно, беручи даний досвід за основу, можна вважати, що класичне мистецтво відноситься до реабілітаційного заходу. Спрямований на підтримку морально-психологічного стану як військовослужбовців, так і мирних громадян.

Виконання відомих українських пісень солістами оперної трупи  Одеського Національного академічного театру опери та балету відкривало для багатьох присутніх особливості академічного вокалу. Він лунав як заклик до боротьби і непокори серед людей, пригнічених страшним для нашої країни сьогоденням.

Поранені захисники на початку концерту були психологічно напружені. Проте після звучання оперних голосів та прослуховування класичних музичних творів вони аплодували нескінченними оплесками. Таким чином, демонструючи не тільки свою подяку артистам, але й відверту радість. Така реакція свідчила про той самий позитивний вплив класичної музики на психологічний стан людини, при тому травмованої людини, яка окрім фізичних страждань зазнала ще страшенну моральну травму на фронті.

Зокрема, так само високе мистецтво сприймалось і на концертах, присвячених ветеранам минулої війни, пенсіонерам, багатодітним сім’ям, переселенцям. Музика об’єднала людей різних спеціальностей, різних вікових і соціальних груп, які відчували себе в одному дусі з виконавцями.

Згодом ми відчули більшу потребу у розширенні наших виступів. Адже побачили потребу з боку українського суспільства. Нас запрошували на різноманітні благодійні заходи, гаслом яких, окрім підтримання української автентичності була і психологічна підтримка співвітчизників під час російської агресії.

За вказаний період вже з’явилась і певна статистика, яка підтверджувала, що класичне музичне мистецтво асоціюється у наших громадян з мирним життям. Також є невід’ємною складовою настрою на перемогу та повернення до такого бажаного і довгоочікуваного мирного життя.

Окрім того, необхідно зазначити, що наявність різноманітних грантів від іноземних партнерів України присвячених саме розвитку музичної культури у воєнний час, свідчить про загальновідоме сприйняття музики як дієвого базису  для зміцнення всенародного протистояння ворогу, яке неможливо для  психологічно невмотивованих людей.

З урахуванням наведеного можна дійти висновку, що наші Українські Музи не мовчать навіть тоді, коли лунають гармати. Оскільки суспільство під час дії воєнного стану особливо потребує мистецтва. В даному випадку, класичного музичного мистецтва, яке є нерозривним зв’язком між минулим мирним життям і таким очікуваним щасливим майбутнім після Великої Перемоги.

Врубльовський Володимир, Кабінет експертів