Звертаємося до Кабміну та МОЗ: Штучне переривання вагітності в умовах війни і демографічної ями – недопустиме

Актуально
11.03.2022
Звертаємося до Кабміну та МОЗ: Штучне переривання вагітності в умовах війни і демографічної ями –  недопустиме

У контексті збройної агресії російської федерації на території України, яка супроводжується надзвичайно великими людськими втратами, а також прогресуванням демографічної кризи, захист життя на усіх етапах розвитку є найважливішим приорітетом діяльності держави. Тому державні органи мають подбати також про захист живих дітей в утробі матері.

Таке завернення Рух “Всі разом!” надіслав Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, а також Міністру охорони здоров’я Віктору Ляшку. Основною вимогою листів є врахування міжнародного досвіду щодо визначення початку життя дитини від моменту її зачаття, яка має право на захист та охорону прав, інтересів та власної гідності. В тому числі, у листі міститься заклик до Міністра охорони здоров’я видати відповідні рекомендації усім структурним підрозділам щодо утримання від здійснення операцій з переривання вагітності в умовах воєнного стану.

У зверненні зазначається, що українське та міжнародне законодавство визначає, що людське життя є найвищою соціальною цінністю. Відповідно до положень Хартії прав сім’ї від 1983 року встановлюється, що життя  дитини починається від моменту зачаття. В тому числі, Парламентська Асамблея Ради Європи (далі – ПАРЄ) підкреслює, що з моменту запліднення яйцеклітини життя людини розвивається безперервно і неможливо чітко розділити перші «ембріональні» фази його розвитку. Крім цього, у ПАРЄ наголошують, що за будь-яких обставин людські ембріони та плоди потребують ставлення, гідного людини. Отже, це положення можна використати за основу встановлення моменту початку життя.

При цьому, у листі вказуються положеня Конституції України, які визначають, що найвищою соціальною цінністю є людське життя, на яке кожен має право. “В умовах війни для нашої держави є життєвонеобхідним створення законодавчих гарантій, які б забезпечили охорону живих дітей в утробі матері (ембріонів) відповідно до вимог міжнародного права”, – йдеться у зверненні.

У листі наголошується, що інтереси дитини в утробі матері (ембріона) можуть бути зіставлені з правами людини. І це розуміння особливо важливо імплементувати в українське правове поле в сучасних умовах воєнного стану, під час якого держава має подбати про захист інтересів дітей в тому числі і утробі матері. Вважаємо, що визнання прав ненародженої дитини від моменту зачаття є важливим кроком для відновлення демографічного фонду та загального розвитку українського народу і  нашої держави.

Користуючись нагодою, Рух “Всі разом!” нагадав Прем’єр-міністру та Міністру охорони здоров’я України про обов’язок дбати про благо України і добробут Українського народу, захищати інтереси громадян та держави, сприяти укріпленню, збереженню та захисту демократичного суспільства.

Рух “Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram